Türkiye Kas Hastalıkları Derneği (KASDER) üyesi hastalar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), önüne gelerek Yeşilköy'deki binaların tahliyesi ile ilgili kararın durdurulması için eylem yaptı.

İBB tarafından KASDER'in kiracısı oldukları arsadan tahliye edilmek istenmesi protesto edildi. Kas hastaları Saraçhane'deki İBB'nin önüne gelerek eylem yaptı. Dernek üyeleri seslerini duyurmak ve başkan Topbaş ile görüşmek amacıyla KASDER Başkanı Coşkun Özdemir eşliğinde belediye binasına girdi. Grup, Topbaş’ın yerinde olmaması üzerine belediye binasın önünde toplanarak aştıkları pankartlarla seslerini duyurmaya çalıştı. Mağdur kas hastalarına CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal ve İBB meclis üyesi CHP'li Grup Başkan Vekilli Ertuğrul Gülsever de destek verdi.

Grup belediye önünde ‘Kanımızın son damlasına kadar’ afişi açtı. KASDER üyesi kas hastaları, dernek binasının tahliyesine yönelik kararın çıkar amaçlı olduğuna dikkat çekti.

'ÜYELER TEPKİLİ'

Kas hastası Mediha Erdoğan “Sayın Belediye Başkanından derneğimizin iadesini onaylamasını istiyoruz. Dernek binamızı bize versin. Biz zor durumda olan engellileri uğraştırmasın. Bu dernek hepimiz için faydalı olan bir yer.” dedi.

Dernek binasının tahliye kararının durdurulmasını isteyen kas hastası Asiya Engin ise “Derneğimizi korumak için buradayız. Derneğimizin kapatılmasını istemiyoruz. Lütfen sesimizi duysunlar. Orası ikinci evimiz.” ifadelerini kullandı.

Destek için gelen kas hastası Necdet Kınay da “Büyükşehir Belediyesi tahliye karalarıyla bizden orayı boşaltmamızı istiyor. Bizim gidecek başka bir yerimiz de yok. Orayı neden boşaltmamızı istiyorlar hala anlamış değilim. Kas hastaları yararına bir yer, orada bir araya gelip mutlu oluyoruz.” şeklinde konuştu.

Başkan Topbaş’ın kendilerine randevu vermediği iddia edilen açıklamada “Bizler dernek yönetimi olarak yıllardır bu sorunu çözümü için çaba gösteriyoruz. Kurucu yönetim kurulu başkanımız Coşkun Özdemir adına Sayın Kadir Topbaş'tan randevu istiyoruz. Ne yazık ki bu talebimize bugüne kadar karşılık verme tenezzülünde bulunmadılar, bulunmuyorlar.” denildi.

Eylemde üyelerini yalnız bırakmayan KASDER Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Özdemir ise belediyeyi dernek korusunda kendilerine verdiği sözde durmamakla eleştirdi. Belediyenin kendilerine destek çıktığını dile getiren Özdemir, “Son beş senedir aralıklarla bire dernek binasını tahliye etme direktifleri geliyor. Kadir Topbaş üç seferde de ‘Kas hastalarına hizmet veren derneği sokakta bırakamayız! diyerek tahliye karalarını iptal etti. Anladığım kadarıyla Topbaş da şikayetçi bu tezgahı yürütenlerden. Onayı yok ama ne yazı ki gücü yetmiyor.” ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan vekilli Ertuğrul Gülsever ise başkan Topbaş'ın daha önce derneğin kapatılmayacağı yönünde güvence verdiğini hatırlattı. Gülsever, “Burdaki arkadaşlarımızın faaliyetlerini bundan sonra da aynı şekilde devam edecekleri konusundaki kanaatim tamdır.” dedi.

'TÜRGEV'E VAR KASDER YOK'

Kas hastalarına destek veren CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal ise Türkiye’nin sosyal ve hukuk devleti olduğunu hatırlattı. Tanal, “Sosyal devletin gereklerinde bir tanesi de hastalara ve engellilere yardımcı olmak, hasta ve engellilerin iyileşmesi için gereken tüm çalışmaları yapmaktır. Bu bağlamda belediyenin kas hastaları derneği ve üyelerine sahip çıkması gerekirken bu asli görevini bir taraf bırakarak hastaları be engeli kardeşlerimizi sokağa atması ne sosyal devletle bağdaşır, ne hukuk devletiyle bağdaşır ve ne de İslamiyet bağdaşır." diye konuştu.

Konuşmasında Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV)’e arsalar verilirken kas hastalıkları ile mücadele eden bir derneğe zulüm yapıldığını ileri süren Tanal şunları söyledi: “Burada bir yanda TÜRGEV’e çıkar ve menfaat elde etmek için Türkiye’nin her tarafından arsalar veriliyor ama mevcut olan iyilikten yana hasta olan ve rahatsız olan insanların iyileştirilmesi ve mutluluğu için mücadele eden insanların çalışmaları çöpe atılıyor.”

Konuşmaların ardından grup Başkan Topbaş’la görüşemeden dağıldı.