Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Avukat Mehmet Kasap, Konya’da Avukat Memduh Oğuz’un tutuklanmasının savunmaya karşı yapılan açık bir saldırı olduğunu açıkladı. Avukatın sırf mesleğini icra etmekten dolayı tutuklandığını kaydeden Kasap, “Bu soruşturmada yaşanan hukuka açık aykırılıklar yeni Türkiye’nin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.” dedi.

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Avukat Mehmet Kasap, Konya’da Avukat Memduh Oğuz'un tutuklanması ile ilgili basın açıklaması yaptı. Konya’da 12 Mayıs 2015 günü gözaltına alınan Avukat Memduh Oğuz’un, tutuklama talebiyle çıkarıldığı 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından öncelikle adli kontrol kaydı ile salıverildiği belirtilen Kasap, “Daha sonra soruşturmayı yürüten savcı tarafından yapılan itiraz üzerine Konya 9. Asliye Ceza Hakimliği tarafından yakalama kararı çıkarılmış ve neticede bir gün önce serbest bırakan hakim tarafından tutuklanmıştır.” dedi.

'AVUKAT SIRF MESLEĞİNİ İCRA ETMEKTEN DOLAYI TUTUKLANDI'

Öncelikle bu karar ve alınma usulünün savunmaya karşı yapılan açık bir saldırı olduğunu kaydeden Derneği Başkanı Av. Kasap, “Avukat sırf mesleğini icra etmekten dolayı tutuklanmıştır. Elbette her vatandaş gibi avukatların da soruşturmalarının önünde bir engel yoktur. Fakat avukatları sırf mesleklerini icra etmekten dolayı tutuklamak sadece avukata yönelik bir hukuksuzluk değil aynı zamanda adil yargılanma hakkının önemli bir parçası olan savunma hakkının da ihlali anlamına gelmektedir.” diye konuştu.

Bu soruşturmada yaşanan hukuka açık aykırılıkların yeni Türkiye’nin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini ifade eden Kasap, “Tutuklamayı reddeden hakimin kararını Asliye Ceza Hakimi itirazen incelemiş ve tutuklanmasına karar vermiştir. Daha birkaç hafta önce İstanbul’da Asliye Ceza Hakimleri tutuklama kararı hakkında değerlendirme yaptıkları gerekçesiyle cezaevine gönderilirken şimdi aynı konuda karar veren Asliye Ceza Hakimliği hakkında hiçbir itiraz sesi yükselmemektedir. Bu da bizim eğer Asliye Ceza Hakimliği tutuklama kararı verirse iyi, tahliye kararı verince kötü hakim/mahkeme olduğu şeklinde düşünmemizi mi gerektirecektir?” şeklinde konuştu.

Daha dün asliye ceza hakimlerinin kararlarını yok hükmünde sayanların bugün Asliye Ceza Hakimi’nin kararını manşetlerinde kullanmasının hukuksal konularda ne kadar iki yüzlü davranıldığının açık bir göstergesi olduğunu ifade eden Kasap, “Avukatın sırf mesleğini icra etmekten dolayı tutuklanmasını dernek olarak kınıyor, tüm vatandaşları, hukuk meslek kuruluşlarını ile hukuk derneklerini bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz.” açıklamasında bulundu.