Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı ve Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fazlı Yalçındağ, Kurban Bayramı'nda vekalet yoluyla paket halinde büyükbaş kurbanlık hissesi satışı yapan ulusal zincir marketlerin kilo hesabında yanlışlık yaptığını iddia etti.

Fazlı Yalçındağ yaptığı açıklamada Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye şartlarında kurbanlık olarak kesime haiz bir büyükbaş hayvanın ortalama 250 kilo karkas et verimine sahip olduğuna dikkat çekti. Yalçındağ, 250 kilogramlık büyükbaş karkastan 200 kilo kemiksiz et üretilebileceğini belirterek, 7 hissede bunun karşılığının 28,5 kilo et olduğunu kaydetti. Zincir marketlerin bu Kurban Bayramı'nda yaklaşık 890 TL karşılığında, 18 ile 20 kiloluk paketler halinde hisse dağıttığına dikkat çeken Yalçındağ; bu hesaba göre hisse dağıtımı sonrası marketlerin eline; bir büyükbaş hayvandan 60 kilo kemiksiz et ve yine ticari değer taşıyan kemikli et kaldığını, bu etlerin ise ne şekilde değerlendirildiğine dair soru işaretleri olduğunu söyledi.

KİLO HESABI DOĞRU İSE KESİM DİNEN CAİZ DEĞİL

Açıklamasında, İslamiyet’in emirleri arasında olan ve toplumsal yardımlaşmayı ön plana alan kurban geleneğinin doğrudan ticarete dökülmesinin beraberinde bazı olumsuzlukları getirdiğine vurgu yapan Yalçındağ, şunları kaydetti: ‘‘Marketlerin ilan ettiği teslimat ağırlıkları üzerinden gidersek; kesim sonrası elde edilen etten 11 hisselik et çıkarmaktadır. Ancak dağıtılacak et miktarı dinimizce 7 payı geçemez. 7’de 1 hissenin alacağı pay ise 18-20 kilo değil, 30 kilodur. 1 hisse karşılığı 20 kilogram kemiksiz et veren marketler eğer kesim ve dağıtımı adilce gerçekleştiriyorsa da ortada bir yanlış vardır. Kurbanlık olarak kesilmeye haiz büyükbaş hayvanların 2 yaşını geçmiş ve azı dişlerinin çıkmış olması gerekir. 1 hisse 18 ila 20 kilogram ise bu kesilen hayvanın yaşça küçük olduğu anlamına gelir ve caiz değildir. Kesimlerde denetimlerin bu yönüyle de ele alınması gerekmektedir.’’