Antalya'da kasapların sucuk üretim ve satışını yasaklayan düzenlemeyi protesto etmesi vatandaşa yaradı. Kasaplar seslerini duyurmak için sucuk mangal yaptı, vatandaş ise karnını doyurdu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 'Et ve Et Ürünleri Tebliği'nde yaptığı son değişiklikle kasap, market gibi perakende işletmelerde ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemeyecek. Bu durumdan en çok ise kasaplar etkilenecek. Yeni uygulamaya karşı çıkan kasaplar, düzenledikleri ilginç eylemle Bakanlığa tepki gösterdi. Davul zurna eşliğinde seslerinin duyurmaya çalışan kasaplar, vatandaşlara ekmek arası sucuk ve köfte dağıttı. Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı ise tepkisini çiğ sucuk yiyerek gösterdi.

Kasapların hazırladığı sucuk ve köftenin ciddi rağbet gördüğünü belirten Yardımcı, halkın damak tadına yasak getirmenin mümkün olmadığını ifade etti. Yapılan düzenlemenin büyük firmaların çıkarlarını korumaya yönelik olduğunun iddia eden Yardımcı, sayısı 10 binlere ulaşan kasapların zor durumda bırakıldığını dile getirdi. Yaşanan duruma tepki göstermek için kasapların desteğiyle faaliyet düzenlediklerini kaydeden Yardımcı, 200 kilogram sucuk ile 70 kilogram köftenin halka dağıtılacağını söyledi. Yardımcı, yasağa rağmen kasapların üretim ve satış yapmaya devam edeceğini açıkladı.

Basın açıklamasının ardından Antalya Kasaplar Odası önünde hazırlanan mangalın başına geçen Yardımcı, burada vatandaşlara ekmek arası sucuk ve köfte ikram etti. Yardımcı, "Ürünlerimize çok güveniyoruz." diyerek çiğ sucuk yedi. Daha sonra Bakanlık ekiplerinin yaptığı denetimlerde ve sitesinde yayınladığı uygunsuz firmalar arasında kasapların değil, büyük üreticilerin bulunduğunu sözlerine ekledi.

Antalya Kasaplar Odası’nın sucuklu köfteli eylemine sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Abdullah Sevimçok, yapılan düzenlemenin küçük esnafı korumadığını belirtti. Büyük üreticilerin ürünlerinde şaibe tespite edilmesine rağmen kasapların hazırladığı sucuk ve köftelerde bir problem olmadığını aktardı. Sevimçok, bu ürünlere yasak getirilmesi yerine daha fazla denetim getirilerek deva ettirilmesi gerektiğini savundu.

Eylem yapılan alanda Antalya Kasaplar Odası tarafından, 'Sucuk köfte kasabın işidir. Damak zevkimize sahip çıkalım' yazılı pankart asıldı.