Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Teleferik Dedeler Parkı'na yapmayı planladığı döner kavşak hakkında mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bursa 1. İdare Mahkemesi, oy birliği ile verdiği kararla, telafisi güç zarar doğabilecek nitelikte bulunduğu gerekçesiyle parkın kavşağa dönüşme çalışmasının yürütmesinin durdurulmasına hükmetti.

Teleferiğin Uludağ'a uzatılmasının ardından araç ve yaya yoğunlunun arttığı Yıldırım ilçesi Teleferik Caddesi'ndeki Dedeler Parkı'na Bursa Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan kavşak çalışması, dün Bursa Barosu ve Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) tarafından yargıya taşınmış bir grup çevreci de iş makinelerinin önüne oturarak çalışmaları engellemişti. Çevrecilerin Dedeler Parkı'ndaki çalışmaların durdurulması için müracaat ettiği Bursa 1. idare Mahkemesi'nden beklenilen haber bugün geldi. Mahkeme yürütmenin durdurulmasına hükmetti.

Mahkeme, kararında şu ifadelere yer verdi: "Dava konusu karara ilişkin işlem dosyası ile uyuşmazlığa dair tüm bilgi ve belgelerin onaylı bir örneğinin gönderilmesinin istenilmesine, dava konusu alanın renkli kalemle üzerinde işaretlendiği 1/5000 ve 1/10000 ölçekli İmar planlarının ozalit paftalarının gönderilmesine istenilmesine karar verildi. Dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zarar doğabilecek nitelikte bulunması nedeniyle, davalı iradenin savunması ve ara kararı cevabı alınıp ya da savunma ve ara kararına cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına, savunma ve ara kararına cevap verebilmesi için davalı idareye 30 gün süre tanınmasına oybirliği ile karar verildi."

MÜJDELİ HABERİ MAHALLE SAKİNLERİYLE PAYLAŞTILAR

Kararın ardından akşam saatlerinde Dedeler Parkı'na gelen çevreciler, haberi mahalle sakinleriyle paylaştı. Bursa Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Avukat Aslı Evke Yetkin, projeye mahkemenin telafisi güç zarar olabileceği gerekçesiyle durdurduğunu söyledi. Avukat Yetkin, "Tarihi Teleferik Dedeler Parkı'nda hukuksuz müdahaleler yapılıyordu. Bursa Barosu ve DOĞADER olarak idare mahkemesine hukuksuz uygulamanın durdurulmasına ve projenin iptali amacıyla dava açtık. Bursa 1. İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurdu. Yapılan işlem başından beri hukuka aykırı. Belediye tarafından park alanı olarak imar uygulama planlarında açıkça park alanı olarak belirlenmiş bölgede hiçbir plan değişikliği yapılmadan prosedür uygulanmadan bir kara alınmıştı. Yok edilmek istenmişti. Mahkeme de dava konusunu haklı buldu ve yürütmeyi durdurdu. Anlamı şudur: Bursa Büyükşehir Belediyesi artık bu parka müdahalede bulunamayacaktır. Dava sonucunda tamamen hukuka aykırı belediye kararının iptal edileceğini düşünüyoruz. Mahkeme, eğer hemen karar verilmezse telafisi güç zararlar olabileceğine vurgu yaptı. Zira, dün buraya müdahalede yapılmak istenildi. Halkın taleplerini mahkeme haklı buldu. Dava sonucunda da projenin iptal edileceğini düşünüyoruz." dedi.

DOĞADER Genel Sekreteri Caner Gökbayrak ise şunları kaydetti: "Gerekli çalışmalar yapılmadan bir oldu bittiye getirilerek park ortadan kaldırılmak istenildi, bu tamamen yasa dışıydı. Biz de bunun yasal sorumluluğunu üstlenip davayı açtık, yürütmeyi durdurma kararını bugün aldık." Eylemciler, cumartesi günü parka fidan dikeceklerini açıkladı.