Çankırı Cumhuriyet Başsavcı Doğan Kaya, Çankırı-Yapraklı yolu üzerinde bulunan E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu yanındaki 25 dönümlük araziye açık cezaevi yaptırdıklarını söyledi. Kaya, "Orta ilçesine açık cezaevi olmaz. Ben buna karşıyım. Devlet istediği yere istediği cezaevini kurabilir. Orta ilçesine yapılması planlanan, söz verilmiş bir cezaevi var. Ama devlet kurar mı kurmaz mı onu bilemem. Benim şahsi kanaatimi sorarsanız, Orta’ya açık cezaevi olmaz. Açık ve net bir şekilde siyasi bir yatırım olduğunu düşünüyorum. Kimseden çekinmeden söylüyorum. Orta’ya açık cezaevi olmaz." şeklinde konuştu.

'Sporla Yaşa Çankırı Projesi'ne katılan çocukları makamında kabulü sırasında gazetecilerin açık cezaevi ile ilgili sorusunu cevaplandıran Başsavcı Kaya, "Cezaevi devletin ve halkın menfaatleri doğrultusunda Çankırı merkezde olmalı. Bunu kimse ile tartışmam. Ben devletin adamıyım. Devletin parasını da menfaatini de düşünmek durumundayım. 70 kilometrelik bir mesafeye ben hükümlüyü neden göndereyim? Çankırı merkez dururken 2 bin nüfuslu bir ilçeye devlet başka bir yatırım yapsın, fabrika kursun. Kaldı ki açık cezaevinin de ekonomik bir katkısı olacak diye bir şey yok. Mahkum kapalıda geçireceği belirli bir süreyi geçirir, ondan sonraki süreyi açık cezaevinde geçirir. Orada ekonomiye bir şey kazandıracak diye bir şey yok. Açık cezaevinde kimse zorla çalıştırılmıyor. Mahkum kendi isteğiyle çalışıyor. Çankırı’da bu olay bir yarış haline getirildi. Bazı siyasi şahsiyetlerin emelleri, gelecekleri uğruna devletin parası çarçur edilemez. Ben burada devletin parasını ve halkın menfaatlerini korumak ve gözetmek zorundayım." şeklinde konuştu.

Bakanlığın gösterilen alanı kabul ettiğini ve Çankırı’ya gelerek incelemelerde bulunduklarını vurgulayan Kaya "Yolu var, doğalgazı var, ulaşımı var, elektriği var. Her şeyi var. Açık cezaevi için bütün şartlar var. Çalışması yapılıyor. 2016 çalışma programına alınacak." ifadelerini kullanarak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Orta’ya cezaevi olmaz. Orada kapalı cezaevi de olmaz, açık cezaevi de olmaz. Kapatılmasını Bakanlığa söyledim. Onun için ben burada olduğum sürece açık cezaevi Çankırı E Tipi Kapalı Cezaevi’nin yanına yapılacaktır. Bu kadar net konuşuyorum. Devletin Başsavcısıyım ben. Bakandan sonra burada ben gelirim. Siyasiler gelmez. Ben bunu daha önce de dile getirdim ve çok tepki aldığımı da biliyorum. Hiç umurumda da değil. Seçimlerden önce söyledim, Orta’ya cezaevi olmaz diye. Devlet çok zenginse bir tane buraya bir tane oraya yapar. Biz neden yapıyorsun demeyiz, engel olmayız. Ama bana göre oraya yapılması yanlış olur. Ben Orta’yı canlandırmak zorunda değilim ki. Devlet canlandıracaksa oraya fabrika kursun, iş imkanı sağlasın. Oraya fabrikalar kurulsun ama cezaevi kurulmasın. Yazık olur, vatandaşa da yazık olur."