Yerin 150 metre altından çıkarılan Çankırı kaya tuzunun faydaları saymakla bitmiyor. Yaz aylarında ter kokusuna karşı en doğal ve etkili kalkan olan tuz sabunu içerisinde barındırdığı 84 elementle vücutta oluşan bakteri oluşumunu engelliyor.

Çankırı’da resim öğretmenliği mezunu tuz lamba üreticisi Emre Karaca, kaya tuzu hakkında bilgiler vererek açıklamada bulundu. “ Tuz üretim şeklinden dolayı tavsiye edilmeyen bir ürün haline geldi. Fakat tuz bizim vücudumuzun tüketmesi gereken ana yiyeceklerden bir tanesidir. Vücut sistemimizin çalışması için mutlaka tuza ihtiyaç var. Gözyaşlarımız ve terimiz tuzludur. Ve vücut mekanizmamız tuzla çalışır. Rafine tuzun zararı içerisine alüminyum silkat denilen kimyasal bir malzeme katılıyor. Bu malzeme tuzun tane, tane durmasını nem almamasını sağlıyor. İçerisindeki mineral sayısı rafine işleminden sonra yarı yarıya düşüyor. Kaya tuzunun içerisinde 80 küsür tane mineral vardır. Sadece dünyada kaya tuzundan elde edebilirsiniz. 80 tane minerali, bu minerallerin hepsi de vücudumuzun, beynimizin çalışması için gerekli olan minerallerdir. Rafine tuz vücudumuzda bazı kimyasal problemlere neden oluyor. Bir gram rafine tuz tükettiğimizde vücudumuzdaki hücrelerden çektiği su miktarı 23 gramdır. Bir gram katkısız kaya tuzu kullandığınızda hücrelerinizden çekeceği su 1 gramdır. Tuzlu yediğinizdeki susamanın asıl nedeni tuz değildir içerisine konulan kimyasal maddedir.” dedi.

Kaya tuzu sabununu terlemeye iyi geldiğini ifade eden Karaca, “Tuz çok güçlü bir antibakteriyeldir. Çocukları küçükken tuzlu su ile yıkarlar. Böyle adetlerimiz var. Kaya tuzu sabununu ıslak olarak yüzümüze, saçlarımıza, bedenimize uyguladığımızda içerisinde bulunan 80 küsür mineralden vücudumuz faydalanmış oluyor. Kaya tuzunun köşeli bir molekül yapısı olduğu için gözeneklerin içerisine girerek gözenekleri açar ve cildimizin yenilenmesini sağlar. Bu yüzden cildimizde bir maske olarak kullanabiliriz. Sivilce, siyah nokta, saçta kepeklenme için deriyi tedavi için kullanabilirsiniz. Antibakteriyel olduğu için bir roll-on gibi kullanabilirsiniz. Roll-on gibi vücudunuza zarar veren kimyasal madde içermez sabunu ıslatıp koltuk altına uygulayıp durulama yapmadığınız takdirde bakterinin oluşumunu engellediğinden dolayı kesinlikle koku olmaz. Vücudunuz normal sağlıklı bir şekilde terler. Koku yaymaz.”

Kaya tuzu sabununun kullanım şekli ile ilgili de bilgiler veren Karaca, “Islak sabunu, ıslak saçınıza sürebilirsiniz. 5 dakika kadar durduktan sonra durulayabilirsiniz. Yüzünüzde siyah nokta veya sivilce için kullanacaksanız, elimizle sabunlu suyla biraz eriyik (İçindeki katı madde erimiş bulunan sıvı) yapıp yüzünüze sürün, kaya olduğu için yüzünüzü çizebilir. Diye elinizle sürmeniz daha uygun olacaktır. Yüzünüze uyguladıktan sonra 5-10 dakika kadar bekleyip durulayın bu cildinizin canlanmasını, ciltteki problemlerden kurtulmanızı sağlar.” ifadelerini kullandı.