Emekli öğretmen Ali Karaca, Dünyaca ünlü Çankırı kaya tuzundan lamba, sabun ve yastık yaptı, fuarların gözdesi oldu. Lambaların horlamayı engellediğini iddia eden Karaca, tuz sabunların ise deodorantlardan daha faydalı olduğunu savundu.

Tüyap Bursa Fuarcılık AŞ tarafından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD), Bursa Emlak Müşavirleri Esnaf Odası ve bir çok kuruluşun desteğiyle düzenlenen Bursa İnşaat Fuarı'nda firmalar dikkat çekmek için ilginç tasarımlarını sergiliyor. Fuarın en ilgi çeken köşelerinden biri de kaya tuzu sergisi oldu. Kaya tuzundan üretilen lamba, sabun, yastık ve hediyelik eşyalar fuarda dikkat çekiyor.

TUZ LAMBASINI KULLANIN HORLAMADAN KURTULUN, YASTIKLA BEL FITIĞINI YENİN

Emekli öğretmen Ali Karaca, Çankırı kaya tuzundan ürettiği tuz lambaların horlamayı tedavi ettiğini söyledi. Karaca, "Kaya tuzundan tuz lambalar, tuz sabunlar ve tuz yastığı üretiyoruz. Tuz lambaları astım, bronşit, nefes darlığı horlamaya iyi gelir. Sabunlar cilt rahatsızlıklarına, sedef, mantar, sivilce, egzama, saç dökülmesine, kepeklenmeye, koltuk altı ter kokusuna iyi gelir. Tuz yastığı da boyun ve bel fıtığı rahatsızlığı olanlar için birebir. Yastığı teflon tavada ısıtarak ağrının olduğu yerin üzerine konulursa ağrı geçiyor. O şekilde de tedavi olunabilir. Fizik tedavi yerine geçebilir. Kaya tuzunu taş değirmeninde çekiyoruz. Bir gram tuz vücuda girdiği zaman 1 gram su alır, rafine tuzlar 23 gram su aldığı için ödem oluşturuyor, alzheimer ve kanser gibi hastalıklara sebep oluyor. Doğal kaya tuzumuz sağlıklı. Tuzun yemekten önce sonrasında tuzun ağza alınması konusunda Peygamber Efendimizin (sas) hadisi var. Çankırı kaya tuzunu maalesef bizden alıp imalat tuzu diye pahalıya satıyorlar. Bu da Çankırı’nın prestijini sarsıyor." dedi.

TUZ SABUNU SÜRÜN DEODORANTI BIRAKIN

Tuz sabunun faydalarını da anlatan Karaca, şunları söyledi: "Tuz sabunları da cilt rahatsızlıklarına iyi geliyor. Banyo yaptığımız zaman durulanıyoruz. Kaya tuzundan yapılan sabunu saçımızdan başlayarak vücudumuza sürterek kullanıyoruz. 5 dakika sonra da durulanıyoruz. Koltuk altına en son sürdüğümüzde terimiz kokmaz. ‘Tuzlayalım da korkmasın’ derler ya onun gibi doğal çözüm. Bayanlar kesinlikle deodorantları bıraksınlar. Pratik çözümle tuzu koltuk altına sürerek banyoda kullanırsak sedef ve cilt rahatsızlıklarını tedavi edebiliyoruz. Tuz sabunların fiyatı ise 5 ile 10 lira arasında değişiyor."

TUZ LAMBALARIN FİYATI 30 LİRADAN BAŞLIYOR

Doğal tuzun yüzde 84’ü sodyum klorür olduğuna dikkat çeken Karacan, "Tuz lambası akşamları yandığında ısıyla birlikte odadaki oksijeni artırıyor. Eğer burunda ameliyatlık bir durum yoksa tuz lambası horlamayı kesiyor. Nasılsa dağ başında, yüksek yerlerde oksijen bol oluyor aynen öyle de tuz lambasının yandığı odada gece boyunca oksijen bollaşıyor. Bahar aylarında polenlerden de koruyor lamba. Tuz lambaların fiyatları ise 30 liradan başlıyor, 100 liraya kadar yükseliyor. Tuz lambasının sağlıklı olması için her akşam mutlaka yakılmalı." diye konuştu.

Karaca, odaların büyüklüğüne göre tuz lambası sattıklarını söyledi. 20 metrekarelik yatak odası kullanan kişinin 6 kilogram ağırlığında tuz lambası alması gerekiyor. Karaca'ya göre; tuz lambasının yaydığı iyon hava kalitesini yüzde 300 oranında değiştiriyor.