Muğla'nın Fethiye ilçesinde bulunan tarihi Kayaköy'ün isminin Kayı olarak değiştirilmesi için Fethiye Belediye Meclisi tarafından referandum kararı alındı. Kayaköy'de oturan bir kişi tarafından verilen teklif Demokrat Parti, CHP ve AK Parti'li meclis üyelerinin oy birliği ile meclisten geçti.

Turizm Bakanlığı tarafından tarihi yapıları restore edilerek turizme açılması planlanan Kayaköy'ün isminin değiştirilmesi gündeme geldi. Fethiye Belediyesi meclisi Kayaköyü Mahallesi sakinlerinden Eren Fehmi Eroğlu’nun verdiği dilekçeyi oy birliği ile karar bağladı. Eroğlu verdiği dilekçede, Kayaköyü Mahallesi isminin “Kayı” olarak değiştirilmesi talebinde bulunmuştu. İmar ve Diğer İşler Komisyonunda görüşülüp kabul edilen ilgili dilekçeye aynı şekilde karşılık veren ve oy birliği ile kabul eden belediye meclisi, Kayaköy'ün isminin Kayı olarak değiştirilmesi için referandum yapılmasına karar verdi.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, referandumun Kayı ismine 'hayır' demek anlamına gelmediğini söylerken, kararı burada yaşayan halkın vereceğini kaydetti.

CHP’li Belediye Meclis Üyesi Zafer Doğan ise tüm dünyanın 5 yıllık geçmişe sahip alanı Kayaköy olarak bildiğini söyledi. Kayaköy'ün isminin Kayı olarak hemen değiştirilmesi halinde turizm açısından zorlanma olabileceğine dikkat çeken Doğan, "İnsanların Kayı ismine yavaş yavaş alışması gerekiyor. Bunun için Kayı isminde değişik etkinlikler yaparak yavaş yavaş değişim sürecini tamamlatmak gerekiyor. Komisyon olarak mini referandum yapılmasını öneriyoruz. ” dedi.

Nüfusu yaklaşık 500 olan Kayaköyü’nün isminin “Kayı” olarak değiştirilmesini talep eden öğretmen Eren Fehmi Eroğlu, “Bugün isimleri hatalı olduğu için değiştirilmesini talep ettiğimiz Keçiler Mahallesi'nin ismi Karakeçililer olarak değişti. Kayaköyü’nün ismini değişmesi için de referanduma gidilmesi kararı alındı. Yurt içinde herkes Kayaköyü olarak biliyor ama yurt dışında Kayaköyü olarak değil Levissi ve Gostvilla olarak biliniyor. İsimlerin değişmesinin turizm açısından bir problem olmayacağını düşünüyoruz. Şimdi referandum tarihinin belirlenmesini bekliyoruz” dedi .

Öte yandan Kayaköy'ün komşu mahallesi Keçiler Mahallesi'nin ismi Karakeçiler olarak oy birliği ile değiştirildi.