İnsan Hakları Derneği(İHD) ve kayıp yakınların “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eylemlerinin 349’uncusu Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Kayıp yakınları fotoğraflarının taşındığı eyleme İHD Diyarbakır Şubesi yönetici Raci Bilici ve üyeleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, kayıp yakınları ile insan hakları aktivistleri katıldı.

Oturma eyleminden önce bir konuşmada bulunan İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, kayıp ve faili meçhul cinayetlerin kimler, ne zaman ve nasıl yapıldığını bu alandan söylemelerine rağmen, hala kayıpların bulunması ve cinayetlerin aydınlatılması konusunda devletin bir girişimde bulunmadığını söyledi. Bilici, tüm olayların devletin arşivinde kayıtlı olduğunu ve bu olayların bizzat devlet planlaması ve organizasyonu dahilin de gerçekleştiğini ifade etti. Bilici, kayıp akıbeti ortaya çıkmada ve faili meçhul cinayetler aydınlatılmadan, yani yüzleşme sağlanmadan barış içinde yaşayabilmenin mümkün olmayacağını ifade etti.

'ŞİDDETLE, BASKIYLA, İNKARLA HİÇBİR SONUÇ ALINAMAZ'

Konuşmasında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bilici, Kürt meselesini demokratik bir ortamda çözülmesini istediklerini söyledi. Şiddetle, baskıyla, inkarla hiçbir sonuç alınamayacağı ve çözümün gerçekleşmeyeceği dile getiren Bilici, “24 Temmuz’dan beri uygulan politikalar ölümdür, katliamdır, gözyaşıdır, gözaltı ve tutuklamalardır. Ve Cenevre Sözleşmesini bir bütün olarak ihlalidir. İnsanlığa karşı işlenen suçlardır. İşte cenazelerin panzer arkasına sürüklenmesi, cenazelerin çıplak edip teşhir edilmesi ve hiçbir dönemde ne çatışmalı ortamda dünyanın hiçbir yerinde olmayan mezarlara saldırma ve buna benzer insanlığa karşı işlenen suçlarla karşı karşıyayız. Dolayısıyla bu hiçbir çözüm getirmemiştir.” dedi.

Raci Bilici, İmralı Adası’nda tutuklu bulunan Abdullah Öcalan’a uygulanan tecritte son verilmesi gerektiğini söyledi. Sorunları sadece diyalog ve müzakereyle çözülebileceğinin altını çizen Bilici, “Onun da yolu ve yöntemi bellidir. Yapılacak tek şey şudur. Şu anda Sayın Öcalan’a uygulanan tecride son vermek; çünkü tecrit yasal çerçevede uluslararası sözleşmelere göre bir işkencedir. Dolayısıyla bir an önce bu tecritte son verip diyalog ve müzakerenin tekrar başlamasının zemini oluşturmaktır. Bunun yol ve yöntemi de çok açıktır. PKK çok değerli bir adım atmıştır. Tek taraflı bir eylemsizlik kararı almıştır. Bu karara karşı devletin operasyonlarla, çatışmalarla ve siyasi operasyonlarla cevap vermesi hiç kabul edilemez. Ret ediyoruz.” dedi.

Yapılan 5 dakikalık oturma eyleminin ardından etkinlik sona erdi.