Malatya’da kayısı üreticileri ile esnaf, kayısı üretimi ve pazarlamasına ilişkin sorunlarına çözüm bulunması için AKP İl Başkanlığı önünde eylem yaptı.

Malatya Şıra Pazarı’nda işyeri bulunan esnaflar ile üreticiler, kayısı pazarlamasına ilişkin sıkıntılarına çözüm bulunması talebiyle AKP İl Başkanlığı önünde toplandı. Grup adına açıklama yapan Malatya Kuru Kayısı ve Kuruyemişçiler Derneği Başkanı Duran Kocaman, kayısı üreticilerinin desteklenmesi için devletin kayısı alımı yaparak okul, kışla gibi yerlerde dağıtmasını talep ettiklerini belirtti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Manisa’da 60 bin ton kuru üzümün devlet eliyle alınması için çalışma yaptığı yönündeki açıklamasını anımsatan Kocaman, şöyle devam etti: “Şuan Malatyamız da kayısı kilitlenmiş durumda. 1 kilo kayısı satılmamak durumda kilosu 5 ile 7 lira arasına düşmüştür. Ve alıcı yoktur. Bu yüzden binlerce esnafımız iflas etme eşiğine gelmiştir. Bunun için bu sorunlarımızı şikâyetlerimizi il başkanımıza yetkililere anlatmak için buradayız. Tabi ki siyasilerimizi açıklamaları var. Girişimleri var. Fakat bir sonuç alamıyoruz. Sonuç alınana kadar da takipçisi olacağız.”

Esnaf Satılmış Karataş da bir süre önce AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ile görüşerek sorunlarını anlattıklarını ancak hiçbir geri dönüş alamadıklarını bildirdi. Karataş, “Esnaf mağdur durumda esnaf kayısıyı 16-17 liraya aldı şuan 7 liraya düştü. 6 ay önce kayısımız 18 liraydı ihracatçıların depolarında büyük stoklar vardı. Kendi stoklarını bitirdikten sonra fiyatları TL’ye indirdiler. Esnaf mağdur eğer bu sezon ki ürün gitmese yeni sezona stokla girildiği halde yeni gelecek mahsullerimiz ayakaltı olacaktır. Sayın cumhurbaşkanımız cumartesi günü burada sesimizi ona duyurmaya çalışıyoruz" dedi.

Grubun çağrıları üzerine bina önüne çıkan AKP İl Başkanı Hakan Kahtalı, konuya ilişkin bir dizi görüşmeler yapıldığını, gerekli çalışmanın yapıldığını savundu. Kahtalı, ‘Sizlerin hassasiyetinizi de çok iyi anlıyorum. Hepimizin sorunu bu bugüne kadar Malatya’nın başka bir geçim kaynağı da yoktur. Bunun içinde şuan da bir 5-10 bin ton arasında bir sıkışıklık var. Bu 5-10 bin ton malı talep ediyoruz. Bunun da askeriye de ve milli eğitim bir şekilde tüketilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.