Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı (TESK) ekonominin kanayan yarası olan kaçak ürün ticaretini engellemek için 150 bin perakendeci esnafıyla birlikte mücadele edildiğini söyledi.

Palandöken, yazılı değerlendirmesinde kayıt dışı ekonominin ve kaçak ürün ticaretinin korkutucu boyutuna dikkati çekerek, “Gayrisafi Yurtiçi Hasılanın (GSYİH) yüzde 26’sını oluşturan kayıt dışı ekonomi, ekonomik istikrarı olumsuz etkiliyor. Kaçak sigaranın yol açtığı ortalama vergi kaybı 6 milyar TL. Kaçak akaryakıtın yol açtığı vergi kaybı ise 11 milyar TL.” dedi.

“Kayıt dışılık, devletin vergi tahsilatına ve dürüst esnafın gelirine zarar veriyor.” şeklinde açıklamasına devam eden Palandöken, "Özellikle akaryakıt, sigara, alkol gibi yüksek vergili ürünlerdeki kaçağa dikkat etmek gerek. Sorun, vergi kayıpları ile de sınırlı değil. Kaçak ürünlerin geçmişleri karanlık. Nereden geldiği, içeriği bilinmez. Kaçak ürünler organize suç örgütlerinin finansmanını oluşturur.” izahını yaptı.

“VERGİ GELİRLERİ 2 MİLYARDAN FAZLA ARTACAK”

Kaçakla mücadele kapsamında devlet tarafından atılan adımların önemini vurgulayan Palandöken, şunları kaydetti: “Kaçak ürün ticareti ile topyekûn mücadele etmeliyiz. Devletimizin aldığı önleyici ve caydırıcı tedbirler, vatandaşlarımızın destek ve katılımı ile birleşince başarılı sonuçlar elde ediliyor. Örneğin, milyarlarca liralık vergi kaybına sebep olan kaçak sigara ticareti, bu yılın ilk altı ayında yüzde 20’lerden yüzde 12’lere geriledi. Bu da, yıllık 2 milyar liradan fazla vergi tahsilatının artması demek. Kaçak sigaradaki azalmada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ve diğer ilgili kurumların attığı kararlı adımların rolü büyük. Kaçakçılık suçlarına verilen hapis cezalarının artırılması, kaçak sigarayı yakalatanlara para ödülü verilmesi, denetimlerin artırılması, ALO 136 ihbar hattının kullanımının teşvik edilmesi gibi gelişmeler bu mücadeleyi sevindirici noktaya taşımıştır.”

“BİLİNÇ ARTTIKÇA KAÇAK ORANI AZALIYOR”

Devletin kaçağa karşı verdiği mücadeleye destek ve esnafın gelirini korumak için 2013 ve 2015 yıllarında ayrı ayrı gerçekleştirdikleri bilinçlendirme çalışmalarına dikkat çeken Bendevi Palandöken, “Dikkat, Bilmediğin Gerçekler Var!’ kampanyası kapsamında, geçtiğimiz iki ay boyunca Türkiye genelinde 150 bin perakende satış noktasına binlerce poster, broşür ve bilgilendirici kampanya malzemesi dağıtıldığını söyledi.

Palandöken, “İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirler de dahil olmak üzere; kaçak ürün ticaretinin yüksek olduğu birçok şehirde sokak afişleri kullanılarak toplum kaçak ürünlere karşı uyarıldı. Esnafımızdan sonra, toplumun da bilinmezlerle dolu kaçak ürünler hakkında bilinçlendiğini görmek mutluluk verici. Kampanyaya gösterdikleri ilgi ve kaçakla mücadele konusundaki duyarlılıkları için yetkililere ve toplumun her kesimine gönülden teşekkür ederiz.” açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE’NİN KAÇAKÇILIK GERÇEĞİ

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele raporuna göre; kayıt dışı ekonominin Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYİH) yüzde 26,5 seviyesinde.
Türkiye’de kaçak sigara sevkiyatı 2014 yılında yüzde 20,7 iken 2015’in ilk çeyreğinde yüzde 16,4, ikinci çeyreğinde yüzde 11,7 oranını gösterdi. Kaçak sigaranın yol açtığı vergi kaybı 6 milyar TL.
Kaçak akaryakıtın yol açtığı vergi kaybı ise 11 milyar TL.
Ülkede 17,5 milyon litre kaçak akaryakıt, 110 milyon paket kaçak sigara, 2 bin 500 ton muhtelif kaçak gıda, 135 bin şişe kaçak alkollü içki, 360 ton kaçak çay ele geçirildi.
Kaçak sigara yakalatanı devlet ödüllendiriyor. Kaçakçılıkta hapis cezasında alt sınır 3 yıl olarak belirlendi. Kaçakçılıkla mücadele için Alo 136 ihbar hattı hizmet veriliyor.