Evliya Çelebi'nin doğduğu yer olan Kütahya, gelişmekte olduğu termal kaynakları, doğal güzellikleri, el sanatları ve tarihi ile Türkiye'nin önemli turizm bölgelerinden biri. Yüzyıllardır güzelliğini ve cazibesini yitirmemiş eskimeyen bir Türk el sanatı olan çini, şehrin en önemli geçim kaynaklarından.

İl merkezinde 500'ün üzerinde çini atölyesi bulunduğunu, yaklaşık 6 bin kişinin bu sektörden geçimini sağladığını ifade eden Kocadağ Çini İşletme Sahibi Ahmet Kocadağ, sektörün kanayan yarası kayıt dışı üretimin ve satışın büyük olduğunu hatırlattı. Kocadağ, bunun kayıtlı ve kurumsallaşmaya çalışan atölye ve pazarlama firmalarının rekabet şansını ortadan kaldırdığını söyledi.

Haksız rekabet ortamında firmaların büyük satış kaybı yaşadığını ifade eden Kocadağ, "Bu durum kurumsal firmaların küçülmesine ya da merdiven altına inmesine sebep olmaktadır. Bacasız sanayi olan turizm, Türkiye ekonomisinde büyük bir paya sahiptir. Bu ekonomik faaliyetin en önemli figürlerinden birisi de çinidir. Kütahya'da çinicilik son dönemlerde bazı sıkıntılar yaşamaktadır. Kayıt dışı üretim, kalitenin düşüklüğü, vergilerin yüksekliği, çini ustalarının gittikçe azalması, çırak, kalfa yetiştirmedeki zorluklar ve istihdamdaki zorluklar başlıcalarıdır. Tüm bu olumsuzluklar çiniciliği yok olmayla tehlikesiyle karşı karşıya bırakacaktır." diye konuştu.

Kütahya çinisinin tamamen özel sektörle ayakta kalan, kendi çabasıyla hayatını devam ettiren marka olduğunu ifade eden Armada Çini İşletmecisi Suat Duman da el emeği göz nuru ata yadigarı bu markayı 2003 yılından itibaren dünyaya tanıtmak için elden gelen çabayı gösterdiklerini kaydetti. Duman, şöyle dedi: "Johannesburg Camii ve külliyesi, Türkmenistan Cumhurbaşkanlığı sarayı dekorasyonu, Türkmenistan köprü ve alt geçit çini dekorasyonları, Katar yaya geçit çini dekorasyonu projeleri, Japonya Osmanlı Çarşısı ve Kanada Türkevi çinicilik alanında yurt dışında yaptığımız çalışmalarımızdan bazılarıdır. Her sene ihracatımız artarak devam etmektedir. Yurt dışında da ata sanatımız ve kültürümüz olan çiniyi başarı ile tanıtma ve uygulama çalışmalarımız devam etmektedir. 2015 yılında kültür mirası çini sanatıyla ilgili devletin çini sektörüne sahip çıkarak istihdam, enerji ve KDV konusunda gerekli düzenlemeleri yapmasını istiyoruz. Avrupa Birliği ülkelerinde geleneksel sanatları için uygulanan KDV oranı yüzde 5 olup, ülkemizde yüzde 18'dir. Uygulanan KDV'nin tamamen kaldırılmasını veya düşük bir oranda uygulanmasını talep ediyoruz."

Çini sanatının Kütahya'da 600 yılık geçmişi ve birikimi olduğuna vurgu yapan Han Seramik Çini İşletmecisi Fatih Karabulut ise dünyada ve ülkede yaşanan krizlere rağmen çiniciliğin bugünkü konumunun iyi yerlerde olduğunu vurguladı. Karabulut, "Teknolojik anlamdaki gelişmeler sektöre ivme kazandırmaktadır. Ancak gerek kayıt dışı çalışan merdiven altı atölyeler, gerekse hukuki düzenlemelerin eksikliği sektörümüzü olumsuz etkilemektedir." dedi.