CHP Kırşehir İl Başkan Yardımcısı, Hukuk ve Seçim İşleri Sorumlusu Avukat Şahin Kaymaz, Sulh Ceza Hakimlikleri'nin siyasi ihtiyaç için kurulduğunu belirterek, olağanüstü mahkemeler eliyle yürütülmüş yargılamaların sakıncalı olduğunu ve kaldırılması gerektiğini vurguladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş tarafından verilen kanun teklifinde Sulh Ceza Hakimlikleri'nin kaldırılması gerektiği belirtildi. CHP'nin bu teklifine hukuk camiasından ve parti yönetimlerinden destek yağdı. CHP Kırşehir İl Başkan Yardımcısı, Hukuk ve Seçim İşleri Sorumlusu Avukat Şahin Kaymaz, Sulh Ceza Hakimlikleri'nin siyasi ihtiyaç için kurulduğunu ve olağanüstü mahkemeler eliyle yürütülmüş yargılamaların sakıncalı olduğunu ve kaldırılması gerektiğini söyledi.

Kaymaz, “Olağanüstü hallerde ve savaş ortamında o an için kurulmasında zorunluluk görülen durumlarda bile, normal döneme girildiğinde bu mahkemelerin verdiği kararlar tartışılır hale gelmiş halende bu kararlar tartışılmaktadır. AB’ye karşı ‘özgürlükler yargıcı’ olarak kurulan bu hakimlikler, özgürlüklerin düşmanı ve olağanüstü hallerde kurulan mahkemelerin yetkisini kullanan mahkemelerdir. Mevcut AK Parti iktidarı, siyasi gücünü kullanarak temel hukuk kurallarını yok etmiştir.” dedi.

CHP, Sulh Ceza Hakimlikleri’nin kaldırılması için Meclis’e verilen kanun teklifinin doğru bir karar olacağını söyleyen Kaymaz, “Sulh Ceza Hakimlikleri’nin kanuni zemine oturtularak kurulmuş olması mahkemelerin yasal olduğu anlamına gelmez. Buralara atanmış hakimlerin, nitelikleri, atanma ve görevlendirme şekilleri dikkate alındığı zaman hem mahkemenin olağanüstü hem de mahkeme ve hakim Anayasa'da güvence altına alınmış tabii hakim ilkesine de aykırıdır.” ifadelerini kullandı.

17/25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarından sonra gözaltına alınıp hapse atılan polis müdürlerinin davasını örnek gösteren Kaymaz, şunları kaydetti: “Bir suç işlendikten sonra veya suç işlendiği kanaati oluştuktan, şüpheli tespit edildikten sonra, o şüpheliye soruşturması veya kovuşturması devam eden suça göre mahkeme kurar, ona göre hakim atarsan bu tabii hakim ilkesine aykırıdır. O zamanın Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı’nın başını çektiği, bütün gizli soruşturmaya tabi olan sırların döküldüğü bir olayda, bir önceki dönemin yetkili polis müdürlerinin, bu defa vatan haini gibi suçlamalarla 4-5 gün gözaltına alınıp, yasal süre bitmesine rağmen hala serbest bırakılmadıkları aşamada, sorguda avukatlara söz verilmemesi gösteriyor ki, Sulh ceza hakimliklerinin kurulması toplum yararına değil siyasal ihtiyaçtan kaynaklanan ve iktidar gücünü elinde bulunduran siyasilerin talebiyle yapılmıştır.”

Kaymaz, sözlerine şöyle devam etti: “Bu hakimlikler Avrupa Birliği’ne (AB) karşı görüntüyle ‘özgürlükler yargıcı’ olarak, o statüde çağrışım yaptırılarak kuruldu. Fakat gördük ki Sulh Ceza Hakimlikleri, birey özgürlüklerinin düşmanıdır, halkın düşmanıdır. Temel hukuk kurallarını yok etmiş, çiğnemişlerdir. Bu yüzden Sulh Ceza Hakimlikleri'nin kaldırılması, bunların yerine görev yapacak, mahkeme niteliği ile görev yapacak, kararları da yine yargının kendi içerisinde bir denetime tabi olacak makul olağan mahkemelerin kurulması kaçınılmazdır. Bu mahkemelerin yetkilerinin ve görevlerinin de asliye ceza mahkemelerine devredilmesi ve bunların kararlarına karşı itiraz mekanizmalarının da tekrar oluşturulması gereklidir. Bu sebeple CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş tarafından verilen kanun teklifini son derece yerinde, doğru buluyor ve destekliyoruz. Bu Türkiye'nin yararınadır. Bu mahkemeler, gün gelir bu yargılamayı tevessül eden, destekleyenlerin ayağına dolanır. Türkiye'nin normalleşmesi için bu mahkemelerin varlığına son verilmelidir.”