Ankara Sincan’da dün geceden bu sabah saatlerine kadar devam eden kaynağı belirsiz koku, vatandaşları tedirgin etti. Kokunun, Sincan Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir fabrikanın atık yakmasından kaynaklandığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin kokunun kaynağına müdahale ettiği öğrenildi. Her ihtimale karşı doğalgaz incelemesi de yapıldı ancak kokunun doğalgazdan kaynaklandığına dair bir bulguya rastlanmadı.

Sincan’dan yayılan ve Kazan, Yenimahalle, Etimesgut ve Ayaş Yolu boyunca hissedilen koku nedeniyle vatandaşlar tedirgin oldu. Gece boyu yoğun kokudan dolayı bir çok kişi uyuyamadı. Büyükşehir Belediyesi Beyaz Masa’dan alınan bilgiye göre; kokunun organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir fabrikadan kaynaklandığı öğrenildi. Katı atık yakan fabrikadan yükselen koku kısa sürede dört ilçede hissedilmeye başlandı. Belediye ekiplerinin de fabrikaya ulaşarak müdahale ettiği ifade edildi.

Başkent Gaz’dan kokuyla ilgili yapılan açıklamada, “Kazan, Yenimahalle, Etimesgut ve Sincan İlçelerinde hissedilen ve sebebi henüz belirlenemeyen bir koku nedeniyle yoğun ihbar almaktayız. Yapılan ilk incelemelerde herhangi bir doğalgaz kaçağına rastlanmamış olup, kokunun bölgedeki fabrika atıklarından kaynaklandığı öngörülmektedir.” denildi. Açıklamada, kokuya sebep olan faktörlerin tespiti için diğer kurumlara da gerekli uyarılar yapıldığı vurgulanarak, incelemelerin aralıksız devam ettiği kaydedildi.

KURUMLAR, VATANDAŞLARI HEP BAŞKA BİRİMLERE YÖNLENDİRDİ

Gece boyu kokudan rahatsız olanlar yetkili kurumların telefonlarını adeta kilitledi. Ancak kurumlar telefon edenleri bir diğerine yönlendirdi. Kokuya duyanlar ilk önce 155 Polis hattını arayarak bilgi verdi. 155’ten, “Yüzlerce kişi bizi aynı konu için arıyor. Bizim yapabileceğimiz bir şey yok, pencerelerinizi kapatın ve 187’yi arayın.” cevabı geldi. Bunun üzerine vatandaşlar 187 Başkent Gaz’ı aradı. Başkent Gaz ekipleri gelip bölgede incelemelerini yapıp, “Koku gazdan değil muhtemelen bir fabrikadan kaynaklanıyor.” deyip ayrıldı. Bunun üzerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı arayan vatandaşlara, “Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 153 Mavi Masa’sını arayın, ölçüm cihazları onlarda var.” cevabı aldı. Mavi Masa’dan ise “Biz sadece gürültü ve ses ölçümü yapabiliyoruz. Bu tür durumlarda tek ölçüm yapabilen onlardır. Biz halkın yoğun ihbarı doğrultusunda kolluk görevlilerini, zabıtayı itfaiyeyi arayıp bölgeye yönlendirdik. Gelen bilgi kimyasal gaz olmadığı yönünde.” cevabı verildi.