Kayseri Barosu Başkanı Avukat Fevzi Konaç, yaşanan terör olaylarını lanetleyerek, ülkemizde yaşanan kaos görüntüsünün hiçbir şeyin tadını bırakmadığını dile getirdi. Konaç, yargı ile ilgili değerlendirmesinde ise “Adaletten ve hukuktan bahsetmek, çözüm beklemek hayaldir.” dedi.

Baro Başkanı Avukat Fevzi Konaç, adli yılın açılışı nedeniyle yaptığı açıklamada, ülke genelinde yaşanan olaylara değindi ve terör saldırılarını kınadı. Konaç, “Birlik ve beraberliğin değerinin her zamandan daha çok anlaşılmasını umuyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Daha dün teröre kurban verdiğimiz 3 polis memuru şehidimizi, mayına basarak can veren 13 yaşındaki Fırat yavrumuzu ve iş yerinin önünde silahlı saldırı ile katledilen Yunus Koca’yı rahmetle anarken, terörün çirkin yüzünün ayrım yapmaksızın vicdan sahibi tüm yürekleri yaktığını herkese hatırlatmak istiyoruz.” diye konuştu.

Baro Başkanı Konaç, terörü, bunu siyasetinin parçası haline getirenleri, yardım ve yataklık edenleri, ülkemizi bölmek parçalamak isteyenleri, uluslararası oyunların taşeronluğunu yapanları, bin yıllık kardeşliği bozanları en yüksek perdeden lanetlediklerini açıkladı. “Her yıl olduğu gibi bu gün de yeni bir adli yılın açılışının, sevincini yaşamak ve yeni döneme ait umut ve beklentilerimizi sizlerle ve kamuoyuyla paylaşmak adına huzurlarınızdayız” diyerek açıklamasını sürdüren Konaç, şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye’nin bulunduğu bölgede, memleketimizin hemen hemen her köşesinde, ülkemizi karıştırmak, bölmek, parçalamak isteyen vicdanı ve aklı olmayan bir güruhun eylemleri sonucunda her gün bir ocağa ateş düşmekte, gözyaşları sel olup akmaktadır. Her an yeni bir şehit haberi gelecek endişesi ve kaygısı ile gözler ve kulaklar televizyonlarda, asker ve polis ailelerinin gönülleri buruk bir endişeyi yaşarken, neyin ne kadar sevincini yaşayabiliriz?. Bilemiyoruz. Hepimizin temennisi ülkemizin, bir an önce bu ve benzeri acılardan kurtulması, birlikte kardeşçe, huzur içinde yaşanılan bir yer haline gelmesidir.”

SİYASETİN İÇİNDE BULUNDUĞU DURUM UMUDUMUZU GİDEREK AZALTMAKTADIR

Kayseri Baro Başkanı Avukat Fevzi Konaç, siyasetle ilgili gelinen nokta hakkında da şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ülkemiz tüm bunları yaşarken 7 Haziran'da yapılan seçimlerle birlikte oluşan belirsizlik, terörün bir takım nedenlerle tırmandırılması, siyasi partilerin bu manzara karşısında birlikte mücadele etmesi beklenirken, el ele vererek önce vatanın ve milletin menfaati adına uzlaşmaları gerekirken, adeta kapris yarışına girerek hükümetin kurulamayışı ayrı bir üzüntü sebebidir. Her partinin kendi gündemini ve önceliklerini, diğerine dayatma yarışına girdiği bu günlerde, siyaset kurumu millet nezdinde itibarından çok şey kaybetmiştir.”

SEÇİM VATANDAŞIN BURNUNU SÜRTMEK İÇİN DEĞİL, DERDİNİ ÇÖZMEK İÇİN YAPILIR

Seçim kararıyla da ilgilide açıklamada bulunan Konaç, “Yeni bir seçimin ve kaybedilen zamanın milletimize büyük bedeller ödeteceği gün gibi ortada iken, iktidar ve muhalefetin bir adım sonranın hesabının yarışına girmesi acı vericidir. Her şehidin kanından; uzlaşamayan, partisinin menfaatinin hesabını yapan siyasilerin sorumluluğu vardır. Bu hesaplar bir tarafa bırakılmadığı takdirde, 1 Kasım seçimlerinin de yeni bir umudu getirmesi mümkün görünmemektedir. Seçimlere ders vermek anlamını yüklemek asla doğru değildir. Burnunuz sürtüldü mü diyerek millet sandığa götürülemez. Ancak Kasımdaki seçime ne yazık ki bu mantıkla gidilmektedir. Böyle bir ortamda yeni adli yıla çok büyük anlamlar yüklemek ne kadar mümkündür?” diye konuştu.


SÜREÇ OLARAK ADALETTEN VE HUKUKTAN BAHSETMEK, ÇÖZÜM BEKLEMEK HAYALDİR

Kayseri Baro Başkanı, yargı ile ilgili değerlendirmesinde, adalet mekanizmasının içinde bulunduğu acı durum, ayrı bir sorun ve üzüntü kaynağı olduğunu söyledi. Konaç, “Bağımsız yargı algısı büyük bir yara almıştır. Hiçbir baskı altında olmaması gereken adalet mekanizmasının ve yargının üzerindeki karamsar, kaygı verici düşüncelerin ortadan biran önce kalkması elzemdir. Bu noktada bağımsız, hiçbir yerden emir ve talimat almayan, hukuka ve adalete odaklanmış adalet sisteminin her açıdan vücut bulması ve haklı olana hakkını vermesi, hakkı tesis ederken en hızlı ve sağlıklı mekanizmaları kullanması hepimizin isteğidir.” dedi.

YARGI BOYUN EĞMEYEN HAKİM SAVCI VE AVUKATLAR SAYESİNDE AYAKTA KALIR

Konaç, çağdaş demokrasilerde özgürlük demek; bağımsız yargı demek, eşitlik demek, hak ve adalet demek olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hiçbir baskı altında kalmadan, hiçbir ideolojiye boyun eğmeden, hakkın ve adaletin tesisi için, insanların barış içinde hayatlarını sürdürebilmeleri amacıyla tarafsız kalmak zorunda olan yargı unsurları, gerçek adaletin tesisi için eskisinden daha azimle çalışmak zorundadır. Yargı ancak baskılara boyun eğmeyen hakimler, savcılar ve avukatlar sayesinde ayakta kalır. Yargı ancak bu sayede hukukun üstünlüğünün teminatı olur. Bu nedenle, üstlendiğimiz bu kutsal vazife, bize her zaman adil olmayı, ve dahi adil kalmayı emretmektedir.”


HUKUK EĞİTİMİ VE FAKÜLTE SAYISI TEHLİKE SİNYALLERİ VERMEKTEDİR

Konaç, avukatlık mesleği ile ilgili sıkıntıları da dile getirerek, hukuk fakültelerinin sayısının her geçen gün artması, özel üniversitelerdeki akademik kadroların yetersiz olması, buna bağlı olarak hukuk fakültelerinden mezun olan gençlerimizin yeterli donanıma sahip olmadan ve nitelikli yetişmemelerinden kaynaklanan ciddi sorunların olduğunu vurguladı.

“Kayseri Baromuzda bugün itibarıyla 400 civarında stajyer avukatımız bulunmaktadır” diyen Konaç, “Bu sayıya sağlıklı bir eğitim ve staj yaptırabilmek Baromuzun gücünün yetmeyeceği bir konudur. Bu sorun artık tüm Barolarımızın sorunu haline gelmiştir. Maalesef artık birçok hukuk fakültesinin, 'hukukçu yetiştirmekten' ziyade, 'öğrenci mezun etmek' gayesi taşıdığını söylemek yanlış olmaz. Bu durumun ise her geçen gün daha da kalabalıklaşan, kalabalıklaştıkça niteliği azalan bir meslek örgütü halini almamıza neden olmaktadır. Bu ciddi sorun karşısında derhal önlem alınması zaruridir.” diyerek sözlerini tamamladı.