Kayseri Baro Başkanı Avukat Fevzi Konaç, Balyoz davasında verilen 3 bin 94 yıl cezadan beraate giden sürecin tam bir hukuk garabeti olduğunu açıkladı. Konaç, “Bu şartlarda adalete güven mümkün olabilir mi?” diye sordu.

5 Nisan Avukatlar Günü dolasıyla yazılı bir açıklama yapan Kayseri Baro Başkanı Avukat Fevzi Konaç’ın gündeminde Balyoz davasında verilen beraat kararı da vardı. Konaç, son bir yılda yaşanan gelişmelerden sonra ülkemizde yargıya olan güvenin sarsıldığının göz ardı edilemez bir gerçek olduğunu söyleyerek, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Daha birkaç gün içinde, bir takım davalarda verilen kararların, tam tersi kararlarla, mahkum edilenlerin tamamının beraat etmesi yargıyı kamu vicdanında yeniden tartışılacak bir noktaya getirmiştir. Bu karar geçmişte yaşanan bir takım olayların sanıklarını aklamıştır. Belki başından beri masumdular bilemiyoruz. Ama dünyanın hiç bir ülkesinde açıkça ifade ediyoruz ki; böyle bir hukuk garabeti yoktur, görülemez. Adalet kavramı bu kararla birlikte çok daha büyük bir yara almıştır. Ama asıl acınacak tarafımız; verilen cezalara zamanında alkış tutanlarla, bugün verilen beraat kararlarına alkış tutanların aynı kişiler olmasıdır.”

'BİZ, YARGININ ONURLU VE ŞEREFLİ BİR UNSURUYUZ'

Avukat Fevzi Konaç, mesleklerinin, hukuk ve adalet anlamında dünyada yaşanan değişimlere açık, adaletin tecellisi adına evrensel hukuk değerlerini her daim savunan, sosyal hukuk devleti anlayışı içerisinde yargı bağımsızlığı için adeta savaşan bir meslek olduğunu söyledi. Konaç, “Hak ve adalet kavramlarının adeta içinin boşaltıldığı, kişiye göre hukuk, kişiye göre kanun anlayışından şüphe duyulan bir süreçte, hukuk devleti ilkesini eksiksiz olarak yaşamak ve avukatlar olarak bu onuru tüm insanlık adına temsil etmek arzusu içerisindeyiz. Yargının kurucu unsurlarından savunma hakkı, insanlığın en temel hakkıdır. Bu hakkın kullanılmasında ise biz avukatlara çok büyük görevler düşmektedir. Savunma hakkının uygulayıcısı olan bizlerin, hukuk sistemimizin içerisindeki konumunun daha etkin bir konuma getirilmesi için yeni düzenlemeler yapılmalıdır. Bunun için seçimleri ve oluşacak Meclis tablosunu umut olarak görmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Avukatlar ve barolarımızın kendi sorunlarından ziyade hukuk başta olmak üzere toplumsal sorunlarla hemhal olması kaçınılmazdır” diyen Başkan Konaç açıklamalarında, “Beyan ve taleplerimiz hukuk adına yaşanılan kaygılardan öte bir şey değildir. Umut ediyoruz ki, bugün bir Avukatlar Gününü daha yaşarken, sorunlarımızın hızla ve sayıca arttığı değil teker teker çözüldüğü günler bizleri bekliyordur. Bu duygu ve düşüncelerle tüm meslektaşlarımızın '5 Nisan Avukatlar Günü'nü yürekten kutluyor, saygılar sunuyoruz” ifadelerine yer verdi.