Kayseri Barosu Başkanı Avukat Fevzi Konaç, "Tüm ülkemizi olduğu gibi, adliye camiası olarak bizleri derinden üzen Savcımız Sayın Mehmet Selim Kiraz’ın öldürülmesini şiddetle kınıyoruz.” dedi. Henüz tam somutlaşmayan bir olayın ardından, sıcağı sıcağına yapılan açıklamalarda avukatların hedef tahtasına oturtulduğunu söyleyen Konaç, "Adeta toplumun önüne binlerce avukatı atarak, örselenmemize sebep olacak bir tavır, yetki kullanan hiç bir idarecimize yakışmaz ve yakışmamıştır. Bir kişinin kusurunun faturası topluluğumuzun ve mesleğimizin tümüne kesilemez." ifadelerini kullandı.

Baro Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen Avukat Fevzi Konaç, açıklamasında, "Bu olay göstermiştir ki; ülkemizde çatışma dilinin bizleri getirdiği noktanın artık merhametin ve vicdanın yok sayılarak, adalet dağıtılan bir adliyede savcımızın öldürülmesi ve katledilmesidir." ifadelerini kullandı.

"İLK İŞ SAVUNMA MENSUPLARINI HEDEF TAHTASINA OTURTMAK DEĞİLDİR"

“Bu durum hepimizin içini acıtmıştır” diyen Konaç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Eylem ve cinayetten sonra basına yansıyan kadarıyla, doğruluğunu tam net olarak bilmemekle beraber, teröristlerin Berkin Elvan’ın ölümüne sebep olanların yargılanması ve hesap sorulması adına giriştikleri eylemde, onun hukukunu koruyoruz derken, işledikleri cinayetle Berkin Elvan’ın hukukunu da kirlettiklerini söylememiz gerekir. Hukukta herkesin bildiği bir kural vardır. Suçun şahsiliği. Yaşanan olaydan sonra Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımızın açıklamaları da bizleri cinayetin yanında ayrıca üzmüştür. Bu olayda Savcımızı katleden teröristlerin kimliği, inancı, mesleği ne olursa olsun, kanun önünde elbette hesap vermelidir. Teröristlerin avukat kıyafetiyle Adliye’ye girmeleri rivayeti üzerinden yapılan değerlendirmelerde, tüm avukatlarımızın üzerinde bir soru işareti bırakacak şekilde yapılan açıklamaları kabul etmemiz mümkün değildir."

Konaç, hiçbir avukatın suçtan, kusurdan, hatadan, cinayet işlemekten korunmuş ve münezzeh olduğu iddiasında olmadıklarını belirterek, “Suçu olan bedel öder, bunda zerre kadar tereddütümüz yoktur. Ama birkaç teröristin kabul edilemez eyleminin neticesinde, yapılacak ilk iş tüm savunma mensuplarını hedef tahtasına oturtmak değildir, olmamalıdır.” diye konuştu.

"BİR RİZELİNİN SUÇUNUN HESABI TÜM RİZE’DEN SORULAMAZ"

Savunmaya yönelik yapılan suçlamaları da eleştiren Avukat Fevzi Konaç, yaşanın olayı hatırlatarak, “Ancak henüz tam somutlaşmayan bir olayın ardından, sıcağı sıcağına yapılan açıklamalarda, adeta toplumun önüne binlerce avukatı atarak, örselenmemize sebep olacak bir tavır, yetki kullanan hiç bir idarecimize yakışmaz ve yakışmamıştır. Bir kişinin kusurunun faturası topluluğumuzun ve mesleğimizin tümüne kesilemez. Örnek olsun diye söylüyorum. Nasıl ki bir Rizelinin suçunun hesabı, tüm Rize’den ve Rizeliden sorulamazsa...” dedi.

İLK SORGU VE DÜZENLEME, SİYASET KURUMUNDAN BAŞLAMALIDIR

Avukat Fevzi Konaç, “Herkes bu olaydan üzerine düşen dersleri çıkarmalıdır” diyerek, siyasetin toplumu bu kadar gerdiği bir ortamda, çatışma dilinin, kavganın ve bölünmenin bu kadar üst perdeden yaşandığı bir meclisin kötü örnekliği, tüm toplumu adeta bir cinnet havasına sürüklediğini ileri sürdü. Konaç, “Eğer suçlu arayacaksak; uzlaşamayan ve yumrukların, sözden daha etkin bir mücadele argümanı olduğu TBMM'ne bakmamız uygun olacaktır kanaatini taşıyoruz. Eğer toplumsal olayları sakinleştirme adına sevginin ve hoşgörünün hakim olduğu güzel mesajlar başta siyasetçilerimiz tarafından verilebilseydi, adalet mekanizmasına güven tesis edilebilseydi bu travmalar belki de yaşanmayacaktı. Bütün bu tespitlerimiz suçlu aramak adına değil, ders çıkarmak adına muhataplarımızı düşünmeye davet etmek adına yapıldığının altını özenle çizmek isteriz.” ifadelerini kullandı.