Emniyet Genel Müdürlüğü, Ramazan Bayramı tatilinde trafik kazalarına karşı ülke genelinde alınacak tedbirleri açıkladı. Buna göre kazaların yoğun olduğu güzergahlarda her 10 kilometreye bir polis ekibi yerleştirilecek. Ayrıca Ankara, Adana, Antalya, Diyarbakır, İstanbul ve İzmir ile onlara yakın illerin yol güzergahlarında helikopterle denetim yapılacak. Polisler, otobüslere yolcu olarak binecek ve sürücü hatalarını yerinde tespit ederek denetim yapacak.

Ramazan Bayramı tatili süresince yoğunlaşacak trafik akışının kesintisiz sürdürülebilmesi, vatandaşların huzur ve güven içinde seyahat edebilmesini sağlamak amacıyla alınan tedbirler şöyle:

“Ülke geneli polis sorumluluk bölgesinde son 10 yılda bayram tatillerinde meydana gelen trafik kazaları, yer ve sebep olarak tek tek analiz edildi. Kazaların yoğun olarak meydana geldiği güzergahlara, her 10 km.’ye resmi veya sivil bir polis ekibi gelecek şekilde planlama yapıldı. Karayolu güzergahında görevli trafik ekiplerinin çalışmalarını izlemek, kural ihlali yapan sürücüleri denetlemek, güzergahların trafik yoğunluğunu tespit etmek ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak amaçlarıyla Ankara, Adana, Antalya, Diyarbakır, İstanbul, İzmir illerinde ve yakın çevre illerin yol güzergahlarında helikopterle denetleme yapılacak. İl Emniyet müdürlüklerince alınan trafik tedbirlerini yerinde denetlemek üzere merkezden ekip ve personel görevlendirildi. Otobüslere yolcu olarak bindirilen personel tarafından bindiği araç, sürücüsü, güzergahtaki ekip ve diğer araçlar üzerinde denetleme yapılacak. Yol güzergahlarında sivil araçla ve seyahat eden vatandaş görünümünde denetleme ekipleri görevlendirildi. Her sürücünün, tanımadığı araç sürücüsünün kendisini denetleyen bir polis ekibi olduğunu unutmaması gerekir. Vatandaşın ve diğer sürücülerin ihbarlarının alınması ve ivedi değerlendirilmesi amacıyla gerekli tedbirler alındı. Kent Güvenliği Yönetim Sistemi (MOBESE) ve Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) ile kesintisiz kameralı denetim yapılacak. Bazı yollarda kurulan hız koridorları ile alınan mesafenin ortalama hızı ölçülerek, sürücünün aşırı hız yapıp yapmadığı kontrol edilecek. Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüsler ve diğer toplu taşıma araçları, terminallerde ve güzergahlarda denetlenecek, yetkisiz (korsan) yolcu taşıma faaliyetlerine izin verilmeyecek. Mezarlıklar ve alışveriş merkezleri gibi halkın yoğun olduğu yerlerde trafik tedbirleri arttırılacak. Ağırlık ve boyutları bakımından karayolunda taşınması özel izne bağlı olan araçların, 16-19 Temmuz 2015 tarihleri arasında karayoluna çıkmalarına müsaade edilmeyecek ve bu durum trafik ekipleri tarafından denetlenecek. Trafik kazalarının en aza indirilmesi amacıyla sosyal sorumluluk kapsamında ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapıldı. GSM operatörlerince kendi abonelerine, trafik güvenliğinin sağlanmasına yönelik uyarıcı mesajlar gönderilmeye başlanmış ve gönderilmeye devam edilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı’nca, cuma ve bayram namazlarında okunacak hutbelerde trafik güvenliği konusunda bilgilendirme yapılacak. Daha etkin görev ifa etmek amacıyla bayram tatili süresince trafik görevlilerinin izinleri yeniden planlandı. Sürekli yapılan takip ve denetlemelerle ek tedbirler alınacak.”