Şırnak’ın Cizre ilçesinde 12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın arazide oynarken polis ateşiyle öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşması yapılıyor. 5 polis hakkında açılan dava, Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesinde 2 gündür devam ediyor. Duruşmanın ikinci gününden beri şu ana kadar sadece 2 polisin ifadesi alındığı belirtildi.

Cizre 1. Ağır Ceza Mahkemesinde dün görülen oturumda, Ankara Elmadağ Cezaevi’nde tutuklu yargılanan sanık polis N.G.’nin ifadesinde, av tüfeğini, gazdan etkilenmeyen çocukların korkutmak için kullandığını ve havaya doğru ateş açtığını iddia etti.

Duruşma dün verilen aranın ardından, bugün ifadesini değiştirdikten sonra serbest bırakılan sanık polis H.V.’nin ise Mardin Adliyesi’nde SEGBİS ile ifadesinin alınmaya başlandığı belirtildi. Bugün görülen davada, tutuksuz sanıklardan polis H.V.'nin ifadesi alınırken diğer tutuksuz sanıklar salondan çıkarıldı.

Kazanhan ailesi avukatları ise Kazanhan davasının birçok dosyaya da emsal oluşturacak bir niteliğe sahip olduğunu ve soruşturmanın genişletilmesi gerektiğini belirterek, olaydan sorumlu olan emniyet müdürlerinin de dosyaya dahil edilmesini talep edeceklerini ifade etti.

Baro başkanları ise SEGBİS’in ağır çalışması nedeniyle tepki gösterdi. Şırnak Baro Başkanı Neçirvan Elçi, Dün SEGBİS'in çalışmamasından kaynaklı çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Elçi, "Adalet Bakanlığı, SEGBİS ile hızlı ifade ve yargılama yaptığını belirterek kendisini AB'ye övüyor ancak SEGBİS ile adil yargılama hakkı ihlal edilmektedir. Soruşturma dosyasının etkili bir şekilde hazırlanmasına engel olmuştur. Bu nedenle dosyanın eksik soruşturmayla açıldığını düşünüyoruz. Bu dosyada yargılanan şahısların adil yargılanması bitene kadar takipçisi olacağız. Burada tutuksuz yargılananlar ile diğer polisler de tutuksuz yargılananlar da tutuklu bir şekilde yargılanması gerekir. Burada fiil birlikteliği var. Hakimiyet birliği var. Bu suç da anlatıldığı gibi tesadüf işlenmiş bir suç değildir. Bizim kanaatimize göre tasarlanmış, işlenmiş bir suçtur." şeklinde konuştu.

Nihat Kazanhan’ın babası Emin Kazanhan ise yargılamanın sanki bir tiyatro gibi devam ettiğini söyledi. Kazanhan, "Yargılama değil, diğer taraftan kesik kesik ses geliyordu. Zaten bu işin kasten yapıldığını biliyoruz. Benim çocuğum bir Kürt olduğu için öldürüldü. Ama bunun işini bırakmayacağım. Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuracağım. Oğlumun katilleri yargılanıncaya kadar bu davanın peşini bırakmayacağım." diye konuştu.