Kurban Bayramı’nda istenmeyen olayların yaşanmaması için hayvan kesiminin profesyonel kasaplar tarafından yapılması uyarısında bulunan uzmanlar, kesici aletlerin uygun olması ve kesenin bir metre uzağında durulması gerektiğini vurguladı.

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Yrd. Doç Dr. Rüştü Uçan, kazasız ve sağlıklı bir Kurban Bayramı için önemli uyarılarda bulundu. Kazasız bir Kurban Bayramı için kesim işinin uzmanlar tarafından yapılması gerektiğini belirten Yrd. Doç Dr. Rüştü Uçan, şunları sıraladı:

“İş güvenliğinin en önemli unsurlarından biri işi, işinde uzman olan kişiye yaptırmaktır. Özellikle büyükbaş hayvan kesimini kasaplara yaptırmak kaza sayısını önemli oranda azaltacaktır.

Kesim sırasında kullanacağınız kesici aletler tam olmalıdır. Bunları her sene bilemelisiniz. Bunun yanı sıra hijyenin önemine binaen bu bıçakların ve tüm kesici aletlerin antiseptikle yıkanması ve temizlenmesi gerekir. En azından alkol veya kolonya ile silinmelidir. Aletler ne fazla aşırı keskin ne de fazla kör olmalıdır. Çok keskin olduğunda yaralanmalar daha ağır sonuçlanmaktadır. Aletler keskin olmaması sebebiyle kurban eziyet çekmektedir.

Kurban keserken 1 metre etrafınızda başka kimse olmamalıdır. Böylece tecrübesizlik dolayısıyla en azından başka kişilere zarar vermemiş olursunuz. Kurbanın can havli ile sıçramaları da başka bir risk olup, kurban çok iyi bağlanmalıdır.

Veteriner kontrolünden geçmiş kurbanlık alınız. Çünkü hayvanlardan direk kişilere geçen bulaşıcı hastalıklar bulunmaktadır. Kontrollü hayvan alarak bunu önlemiş olursunuz. Kulaklarındaki kontrol işaretleri bunu sağlar.

Belediyelerce belirlenen alanları kullanın. Belediyeler hijyen kurallarına azami özen göstermektedir. Gerek kesim sırasında, gerekse kesim sonrası hijyen kurallarına uyulmalıdır.

Kurban derisini yaralamadan çıkarınız ve aldığınız kaya tuzuyla ovalayarak saklayınız. Ekonomiye katkı sağlamak adına bu işlem önem arz etmektedir. Dolayısı ile hem ekonomik, hem de güvenlik nedeniyle bu iş için de uzman kişilerin bulunması faydalı olacaktır.

Plastiklerin içinde bulunan kimyasallar, gıda ile temas ettiğinde maalesef gıdaya geçerler. Bu durum sıcaklığa bağlıdır. Sıcaklık arttıkça, zararlı maddelerin yiyeceğe geçişi daha kolay olur. Bu yüzden yağlı ve sıcak gıdaların, plastik kaplarda saklanması daha zararlıdır. Plastiklerin içinde bulunan karsinojen kimyasalların, yiyecekle teması, insan sağlığı açısından oldukça tehlikelidir.

Özellikle de plastik poşetler, en sık kullandığımız ürünler arasındadır. Marketlerden aldığımız poşetler, pazar torbaları, buzdolabı poşetleri, çöp poşetleri, genelde hep plastiktendir. Geri dönüşümü olmayan plastikler, çok ciddi çevre sorunlarına yol açıyor. Bu plastik atıklar, sadece çevreye ve bize değil, hayvanlara bile zarar veriyor.

Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanlar, dışarıda hiç dinlendirilmeden sıcak sıcak plastik poşetlere konularak paylaşılmaktadır. Bu durumda, plastiğin yapısında bulunan zehirli kimyasallar, sıcağın etkisiyle kurban etine bulaşmakta buradan da insanlara geçmektedir. Plastik kullanımını azaltarak ya da bu konuda biraz daha bilinçli davranarak, daha kaliteli yaşama fırsatı elde edebiliriz.

Dolayısıyla kurban etlerini belirli bir süre soğumaya bıraktıktan sonra poşetler ile taşıyınız. Sızıntı yapmayacak, kalın poşetler kullanınız. Poşete koymadan tepsiler vasıtası ile taşınması daha uygundur. Bu süre zarfında etler soğur ve bakteri üretmesi durumu azalır. Soğuduktan sonra dağıtılacak etler poşetlenmelidir.”