KCK, Şırnak'ın Cizre ilçesinde PKK'nın gençlik ve asayiş birimi tarafından kazılan hendeklerin kapatılması için talimat verdi. KCK açıklamasında, "Cizre’deki hendeklerin devletin de karşılıklı iyi niyetli yaklaşması ve istismar ederek operasyon ve tutuklama yapmaması temelinde adım adım kapatılması Önder Apo'nun çabalarına uygun bir tutum olacaktır." ifadesine yer verdi.

KCK'nın yürütme konseyi eşbaşkanlığı tarafından yapılan açıklama Fırat Haber Ajansı'nda yer aldı. Sitede yer alan açıklamaya göre; KCK'nın, Öcalan’ın Kasım ayında Türkiye'nin demokratikleşmesi ve bu temelde Kürt sorununun çözümünü hedefleyen bir müzakere taslağını devlete ve kendilerine sunduğu hatırlatıldı.

"AKP, TASLAĞI BOŞA ÇIKARMAK İÇİN PROVOKASYONLAR YAPMAKTADIR"

Açıklama şu ifadelerin yer aldığı belirtildi: "Son dönemlerde en fazla Cizre halkının polis saldırılarına karşı direnişi gündeme gelmiştir. Çözüm zihniyeti ve politikası olmayan AKP Hükümeti bu taslağı boşa çıkarmak; seçime kadar böyle bir taslağın kendini dayatmasından kurtulmak için bu yönlü provokasyonlar yapmaktadır, biçiminde bir algının ortaya çıkması söz konusu olmuştur. Hareketimiz ve halkımız AKP'nin Cizre’deki politikasını ve uygulamalarını böyle anlamış; AKP söylemi ve tutumlarına kuşkuyla yaklaşmıştır. Ancak hareketimiz (PKK) Apo'nun müzakereyi sağlatma çalışmalarının sabote edilmesine gerekçe yapılmaması için Cizre halkının ve gençlerinin tutuklamaları önlemek için kazdığı hendeklerin adım adım kaldırılmasını istemiştir. Türkiye'nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununu başta olmak üzere tüm sorunların çözümünü sağlatacak bir süreçte polisin bu kadar sorumsuz davranması gerçekten de anlaşılır değildir, izaha muhtaçtır ve AKP'nin sürece yaklaşım konusundaki tutumunu da ortaya koymaktadır. Bu süreçte gerilimden kaçınmayı ve bu süreci sabote etmek isteyenlere gerekçe vermemeyi çok önemli görmekteyiz. Cizre’deki hendeklerin devletin de karşılıklı iyi niyetli yaklaşması ve istismar ederek operasyon ve tutuklama yapmaması temelinde adım adım kapatılması Apo'nun çabalarına uygun bir tutum olacaktır. Kuşkusuz Kürt halkı ve Türkiye halkları demokratik irade, tutum ve demokratik eylemleriyle bu sürece destek vermelidir. Demokratikleşme ve Kürt sorununu çözme iradesini daha güçlü biçimde ortaya koymalıdır."