KCK’nın yürütme konseyi eş başkanı Besê Hozat, PKK’nın Türkiye’ye karşı silahlı mücadeleyi bırakma kararı alacağı belirtilen kongreyi toplamayı gündemlerinden çıkardıklarını açıkladı. Hozat, “AKP hiçbir adım atmadan, 'PKK silahları bırakmalıydı' diyor. Erdoğan 'Kürt sorunu yoktur' dedi, PKK’nın tasfiye edilmesi gerektiğini söylüyor. Şimdiye kadar çözüm adına yaptığının bu olduğunu söylüyor. AKP hiçbir adım atmadan 'PKK silahları bırakmalıydı' diyor. Bugün PKK kongreyi nasıl toplasın? Devletin atacağı somut adımlar üzerinden toplayacaktı. Bunlar olmadığına göre PKK tabii ki kongreyi gündeminden çıkardı, biz kongreyi gündemimizden çıkardık.” dedi.

Avrupa'dan yayın yapan 'Med Nûçe TV’ye konuşan KCK yöneticisi Besê Hozat, çözüm sürecinin en önemli adımı olduğu belirtilen PKK’nın silah bırakması konusunda açıklamalarda bulundu.

PKK'nın kongre toplaması konusuna değinen Hozat, AK Parti'nin somut adımlar atmadığı için PKK’nın kongre toplamayı gündeminden çıkardığını söyledi. Hozat, “Başlıklar üzerinde sağlanan mutabakat çerçevesinde yasalar çıkarılsaydı ondan sonra bu süreç işleseydi PKK kongresini toplar süreci değerlendirirdi. Türkiye’de AKP hükümeti önemli adımlar atsaydı, 10 başlık üzerinden müzakere yapılsaydı, Meclisten yasalar çıksaydı, bir hakikatleri araştırma komisyonu ortaya çıksaydı, kirli savaşın sonuçlarını araştırsa incelese barışı sağlamak adına çalışma yapsaydı tabii PKK kongresini toplar, bütün bu süreçleri değerlendirirdi.” şeklinde konuştu.

Öcalan’ın Nevruz açıklamasından sonra devletin, AK Parti’nin tutumunu beklediklerini belirten Hozat, 'somut adım atılırsa bir hazırlığımız olsun diye' tartışmalar yürüttüklerini anlattı. Hozat, sözlerini şöyle tamamladı: "Açık yani... AKP somut adım atsaydı 10 başlık üzerinden... Şuan böyle bir gündemimiz yok. Bu süreç işlemedi, diyalog süreci de ortadan kalktı. Heyet artık önderliğimizin yanına gitmiyor. AKP somut adım atacağına Erdoğan 'Kürt sorunu yoktur' dedi, PKK’nın tasfiye edilmesi gerektiğini söylüyor. Şimdiye kadar çözüm adına yaptığının bu olduğunu söylüyor. AKP hiçbir adım atmadan 'PKK silahları bırakmalıydı' diyor. Bugün PKK kongreyi nasıl toplasın? Önce gündemimizdeydi. Şuan öyle bir durum yok. Kürt sorunu çözülmeden PKK böyle bir kongre yapmaz. Anayasayı değiştirmeden, Kürtlerin statüsünü kabul etmeden böyle bir kongre toplanamaz. İmralı’da resmi müzakerelerin başlaması gerekiyor. Böyle olmazsa PKK gündeminde kongre filan olmaz.” ifadelerini kullandı.