Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde, nesli tükenme tehdidi altında bulunan Kelaynak kuşları üreme döneminin ardından yuvalarına döndü.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca 1977 yılında Birecik'te kurulan Kelaynak Üretme İstasyonu, nesli yok olma altında bulunan kelaynak kuşlarının, yaşamlarını sürdürmesi ve çoğalması amacıyla yaptıkları çalışmalar devam ediyor. Kelaynak kuşlarının yağsız kıyma, haşlanmış yumurta, rendelenmiş havuç, tavuk yemi ve tuzsuz peynir gibi özel menüyle beslendikleri biliniyor. Geçen yıl üreme döneminde sayıları 185’i bulan kelaynak kuşlarının bu yıl ki üreme döneminin ardından ise sayılarının yaklaşık 200’ün üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Kelaynak Rehberi Mustafa Çulcuoğlu yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Birecik Kelaynak Üretme İstasyonu'nda Şubat ortasından sonra doğaya bıraktığımız kelaynaklar, 2015 yılının üreme dönemini geçirerek, güzel bir üreme gerçekleştiğini biliyoruz. İnşallah sayılılarının da artığını biliyoruz. Kelaynakları Haziran sonu itibariyle doğadan yeni yapılan bölgelerimize alınarak, orada kışı geçirmeleri sağlanacaktır. Bakanlığımızla birlikte yaptığımız çalışmalarımızla inşallah doğaya katkımız olduğunu düşünüyoruz. Kelaynakları gelecek nesillere, torunlarımıza, çocuklarımıza bırakmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bu dünya mirasını gelecek nesillere aktarılmasını düşünüyoruz. İnşallah muvaffak oluruz. Her geçen yıl sayılarının arttığını biliyoruz. Gelecek yıl da şubat ortalarında yine üremeleri için doğaya bırakılacaktır. Şu an da doğada kelaynak kuşlarımız kalmadı. Halkalama çalışmasından sonra ise Kelaynak kuşlarının net sayıları ortaya çıkacaktır. Şu an da net bir sayı bilmiyoruz."