Adana’da 12 Eylül darbesini yapan Kenan Evren’in isminin verildiği bulvarın adı bir türlü değiştirilemiyor. Yıllardır Büyükşehir Belediye Meclisi’nde tartışılan bu değişiklik bir kez daha ertelendi. Çukurova ilçesindeki Kenan Evren Bulvarı’nın isminin ‘Demokrasi Bulvarı’ olarak değiştirilmesine ait komisyon raporu, CHP’li meclis üyelerinin ‘kabul’ oylarına karşın AKP ve MHP’li üyelerin teklifiyle ilgili müdürlüğe iadesine karar verildi.

Büyükşehir Belediyesi’nin Şubat ayı Meclis Toplantıları’nın son oturumu Belediye Başkan Vekil Ramazan Akyürek’in yönetiminde gerçekleşti. Gündeme alınan konuların önemli bir kısmı oy birliğiyle meclisten geçerken, bazı bulvar isimlerinin değiştirilmesi veya kimi yerlerle yeni şahsiyetlerin adının verilmesi maddesi öne çıktı.

Adana’da birçok sivil toplum kuruluşu ile meclis üyelerinin talebi olan Kenan Evren Bulvarı’nın adının ‘Demokrasi Bulvarı’ şeklinde değiştirilmesi fikri bir kez daha ötelendi. Maddeyle ilgili gündem dışı söz alan CHP Meclis Üyesi Vahap Çolak, 12 Eylül’de 6 bin kişinin öldüğünü, 600 bin kişinin gözaltına alındığını, 50’yi aşkın insanın idam edildiğini ve 2.5 milyon vatandaşın fişlendiğini, binlerce devlet memurunun yerlerinden sürüldüğünü söyledi. Çolak, “Bu acıyı biz niye çektik? Bu acıya yoğunlaşmamız gerekir. Bize niye bu kadar acı çektirdiler ?” dedi.

Toplumun o dönem hiç birbiriyle kavga edecek pozisyonda olmamasına rağmen, birilerinin kavga edilmesi için uğraştığını ifade eden Çolak, “Farklı farklı düşünen insanlara ‘kavga etmeniz gerekiyor’ denildi. Bütün memleketi birbirine düşürdüler. Toplum büyük bir acı çekti. Yeni acılara gebe olduğu için bu konuşmayı yapmak istedim. Yeni acılar geliyor. O zaman bizleri ‘sağ, sol, İslamcı’ diye bölenler, bugün başka bir manada parçalamaya çalışıyor. Etnik köken ile mezhep olarak; bir yığın farklılıklar öne çıkartılıyor ve ısrarla da devam ettiriliyor. Etrafımız bir ateş çemberi.” diye konuştu. Belediyelerin, meclisin ve toplumun diğer kesimlerinin merkeze bir takım temel değerleri almasını isteyen Vahap Çolak, insanın merkeze alınmasının zorunlu hale geldiğini vurguladı.