Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı, Daire Başkanı Zeynep Afşa Ören, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fatih Gündüz ve il müdürlüğü personelinden oluşan ekip, kentsel dönüşüm alanlarını gezdiler.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu kararı ile kentsel dönüşüm alanı ilan edilen Demirkent beldesi, Üzümlü ilçesine bağlı Altınbaşak beldesi ve merkeze bağlı Uluköy’de bakanlık yetkilileri incelemelerde bulundu. Ekipler, vatandaşlar ile birlikte riskli alanlarda ki konutları gezerek, yeni projelerin yapılacağı bölgelerde de incelemelerde bulundular.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı, Daire Başkanı Zeynep Afşa Ören, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fatih Gündüz ve il müdürlüğü personelinden oluşan ekip, kentsel dönüşüm alanlarını gezdiler. Belde sakinleri ve köy halkı ile birlikte konut bölgelerini gezen bakanlık yetkilileri, yürütülecek olan çalışmalar hakkında vatandaşları bilgilendirdi.

Türkiye’nin birçok bölgesinin deprem kuşağı üzerinde olduğunu ve Bakanlar Kurulu kararı ile bölgesel alanların ilan edildiğini belirten Genel Müdürü Vedad Gürgen, bu illerde çalışmaların başladığını, İstanbul’da da ilk temellerin atılarak yıl içerisinde projenin diğer illerde uygulanacağını kaydetti.

Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ekibi olarak dünden beri Erzincan’dayız. Dün Erzincan’ın merkezindeki Demirkent beldesinde bir riskli alanımız vardı. Oranın projeleriyle ilgili çalışmalarımızı yaptık. Bugünde Altınbaşak, Üzümlü, Uluköy oralarda çalışmalarımızı yapıyoruz. Herkesinde bildiği gibi Erzincan Türkiye’nin depremsellik açısından en önemli noktası. Bütün fayların ortakta birleştiği bir nokta burası. Türkiye’nin her tarafından depremler oluyor ama en fazlada bu bölgede oluyor. Alanın içerisindeki konutlar itibariyle bunlar hep deprem açısından riskli konutlar. Biz artık ülke olarak buralarda depremler olduğu zaman can kayıpları olsun istemiyoruz. Vatandaşımız deprem esnasında evinden güvenle çıksın istiyoruz, güvenle girsin istiyoruz. Yürütmüş olduğumuz önemli projelerden bir tanesidir burası. Vatandaşımızla birlikte alanı dolaşıyoruz. Herkesin burada fikirlerini almaya çalışacağız. Stratejimizi ona göre belirleyeceğiz. Rezerv alanlarında konutlar nasıl yapılabilir, mevcut yerlerinde nasıl yapılabilir. Amacımız; afetlerin olması kaçınılmaz ama bu afetler olduğu zaman burada can kayıpları olmasın, Tek amacımız bu burada. Türkiye’de bizim dönüşüm 6306 sayılı kanun çerçevesinde 81 ilimizin tamamında da dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Bunlar gerek devlet eliyle, gerek belediyeler, gerekse vatandaşlar ile yürütülen projeler. Vatandaş eliyle yürütülen projelerde, vatandaş kendi binasını bizim lisanslandırdığımız teknik kuruluşlara tespit ettiriyor riskli olup olmadığını ve daha sonra da meri planlarına göre konutunu kendisi yapıyor. Bizde ona kira desteği veya bankalardan kullanacağı kredilere faiz desteği veriyoruz. Onun dışında yine bölgesel olarak Bakanlar Kuruluyla ilan edilmiş alanlarımız var. Buda 40 tane ilimizde var. Buralarda da konut çözümleri, ticari çözümleri bir bütün olarak mahalle bazında, belki ilçe bazında dönüşüm projeleri uyguluyoruz. Bunlar da 40 tane ilimizde devam ediyor. Artık bu projelerin şuanda yapım aşamalarına da geldi. Zaman zaman bunları da göreceğiz inşallah. İstanbul’da temelleri atıldı binalar devam ediyor. Çok yakın zamanda bu hafta içerisinde tahmin ediyorum Sakarya’da projelerimiz başlayacak. İnşallah önümüzdeki zaman içerisinde ki bu yıl bitmeden yazın inşallah Erzincan’da Demirkent’te temellerimizi atacağız. Bu yıl içerisinde burada da başlamayı ümit ediyoruz.”