Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentsel dönüşümle binaları yenileyecek sitelere daha çok inşaat alanı imkanı tanınacağını söyledi. Başkan Altepe, "Turizm tesislerinde verdiğimiz gibi binaları yenilenen sitelere 0,5 emsal vereceğiz. Yani bir emsal yapılan sitelerde yarım emsal da biz vereceğiz." dedi. Altepe, geçtiğimiz hafta sonu şehirde üç kişinin ölümüne, yüzlerce binanın çatısının uçmasına sebep olan lodosla ilgili de "İyi bir testten geçmiş olduk, lüzumsuz tabelaların sökülmesi gerekiyordu." ifadesini kullandı.

Merinos Göl Park'ta basın toplantısı düzenleyen Altepe, deprem riskine dikkat çekti. Altepe, şunları kaydetti: "İlk depremde yıkılacak olan binaların yenilenmesi bizim için çok daha acil, en küçük bir Bursa merkezinde deprem olduğunda binalarımızın yüzde 15’i büyük risk altında. Bu bölgelerde acil çalışma yapılması lazım. Bizler de belediye olarak katkı sağlayacağız. Turizm tesislerine nasıl destek veriyorsak kentsel dönüşüm yapacak olan, binasını yenilecek olan sitelere bu desteği vermiş olacağız. Vatandaşların kendi problemlerini çözme noktasında adım atması gerekir. Çözümü belediyeden beklememesi lazım. Yüz binlerce yapı var, bunların yenilenmesi için herkes kendi yapısını gözden geçirmeli. Bir emsal yapılmış ise bir buçuk emsal olacak. Aynı turizm tesisi gibi alacağız. 0,5 emsal yeterli olmayabilir ama site sahipleri de fedakarlık yapacak. Öncelikli sağlıklı konutlar yapmak lazım. Deprem olduğunda sallansın ama içinde rahatlıkla otursun. İlk depremde büyük riskleri göze almamak, bunu çözmemiz gerekiyor. Burada herkese iş düşüyor. Turizm tesisi yapanlara nasıl teşvik veriliyorsa kentsel dönüşüm yapanlara da aynı destekler verilsin. Bunun şartları var. Orhaneli yolunda 180 dairelik siteye 0,5 emsal verdik."

'LODOSLA İYİ BİR TESTTEN GEÇTİK, LÜZUMSUZ TABELALAR SÖKÜLDÜ'

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, geçtiğimiz hafta sonu etkili olan lodosla ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Altepe, "Lodos iyi bir test oldu, başta stadyum olmak üzere tüm bölgeler iyi bir fırtına testine tabi tutulmuş oldu. Özellikle birçok lüzumsuz tabelaların sökülmesi gerekiyordu. Yapılması gereken işlerin listesi de çıktı, arkadaşlarımız buna göre çalışmalarını yürütüyor. Bursa’da yüzlerce çatı uçmuş, burada insanlar ölebilirdi, buna göre herkes tedbirini alması gerekiyor. Şehirde çok fırtına esebiliyor, aslında bunu ucuz atlatmış oluyoruz. Fırtınaların en güçlüsü oldu. Kar yağışında olduğu gibi lodosta da testten geçmiş olduk. Bu şekilde biz de testten geçtik. Tüm alanları, tesisleri incelemiş oluyoruz. Yine lodosun verdiği tahribat, en kısa sürede toparlandık. BursaRay sadece pazartesi günü çalışmadı. Yoldaki delinme de tamir edildi, trafik açık. Dünyanın her yerinde oluyor; bu sıkıntıları ABD, Almanya da yaşıyor. Kısa zamanda toparlanmış olduk." diye konuştu.