Samsun’un Canik ilçesi Yeni Mahalle’de TOKİ ve Canik Belediyesi tarafından uygulanan kentsel dönüşüm projesi kapsamında düşük bedellerle kamulaştırılan yerlerin 3-4 katına başkalarına satılmasına mahalleli tepki gösterdi.

Kentsel dönüşüm adı altında rantsal dönüşüm yapıldığını söyleyen Yeni Mahalle Muhtarı İdris Yıldız, “Bende villalarda oturmak istiyorum. İnsanlara burada bir daire yada dükkan verilmiyor. Ticaret yapan insanların ticaretini bitirdiler. İnsanları psikolojik olarak yıktılar. İnsanları ağlattılar. Siz hiç ölmeyecek misiniz? Allah’a hesap vermeyecek misiniz? Yoksa siz farklı dünyaya mı gideceksiniz yoksa.” diyerek yaşananlara isyan etti.

Halk arasında Cezaevi Mahallesi olarak bilinen yerin 40 yıldır kahrını çektiklerini bölgenin cezaevinin kalkacak olmasıyla cazibe merkezi olmasıyla müteahhitlerin iştahını kabarttığını kaydeden Muhtar Yıldız, “Burası kentsel dönüşümden çok rantsal dönüşüme dönüştü burası. Tutuyorlar mesela 40 yıldır buranın kahrını çekmiş birisi olarak benim yerimi alacaklar, benim çocuklarım yemesin, birileri gelsin bu rantı paylaşsın. Bu işin içinde gizli kahramanlarda var tabi. Bu alanda yıllardır üzerinde oynanan oyunlar var. Burası Canik ilçesinin değil Samsun’un en merkezi yeri konumunda şuanda. Ben 40 yıldır buranın kahrını, kokusunu, pisliğini çekmişim sonra ne oldu birileri gelsin burayı pay etsin. Ben hakkımı helal etmiyorum kardeşim, insanların da etmeyeceğine inanıyorum. Allah yedirmesin, fazlasıyla çıkarsın. Çünkü bizim yüreğimiz ağlıyor, ağlattınız, sizi de Rabbime bu mübarek ayda şikâyet ediyorum. Geliyorlar metrekaresi 3 bin lira olan yerleri bin liradan alıyorlar. Daha sonra vatandaşa ‘nereye gidersen git’ diyorlar. TOKİ adına belediye adına kentsel dönüşüm yapıyorsunuz. Kentsel dönüşüm nedir? Milletin şehrin yararına kentsel dönüşüm yaparsın değil mi? Ama burada böyle yapmadılar. Geldiler vatandaşların yerini resmen gasp ettiler. Mahkeme kararıyla gasp ettiler. Kentsel dönüşümün amacı satmak mı? Yoksa şehri güzelleştirmek midir? Eğer dürüstseler bana çıkıp hesap versinler. Ben yıllardır tedavi görüyorum. Allah bunu yapanların yanına bırakmasın. Bende villalarda oturmak istiyorum. İnsanlara burada bir daire yer yada dükkan verilmiyor. Ticaret yapan insanların ticaretini bitirdiler. İnsanları psikolojik olarak yıktılar. İnsanları ağlattılar. Hayır siz hiç ölmeyecek misiniz? Allah’a hesap vermeyecek misiniz? Yoksa siz farklı dünyaya mı gideceksiniz. Allah’a hesap vermek istiyorsanız gelin dürüstçe konuşalım kentsel dönüşüm yapmayalım demiyoruz, yapalım diyoruz. TOKİ’de yapsın bizde yapalım ‘yok sen yapamazsın’ vatandaşın yerini alıyorsun bir başkasına satıyorsun ya kardeşim. Sattığın adamın arkasında hangi güçler var. İsimlere ve yerlere girmeyelim kardeşim.” dedi.

İkinci el eşya satarak üniversitede iki çocuk okuttuğunu belirten Selami Civelek ise “Mahallemize kentsel dönüşüm geldi ve bizi çok mağdur etti. Bize verdikleri para çok cüzi bir para verdiler. Bizim yerlerimize büyük binalar yapılacak ve rant sağlanacak. Yani böyle bir kentsel dönüşüm projesi olmaz. Çok mağduruz. Bize yerimizden yer vermediler. İşyerlerimizin tazminatını da vermediler, resmen bizi sokağa attılar. 3 kuruşa alıp bir yeri 13 kuruşa vermek Allah’tan reva mıdır. Ben bu dükkândan geçiniyorum. Hani Müslümanlık, adalet nerede. 4.08 Kendilerinin yeri olsun buralar bakın yürekleri sızlıyor mu sızlamıyor mu benim 120 metre kare dükkânım var evim de üstünde al şu çerez parası hadi git diyorlar. Böyle bir adalet yok yani. Kim duyarsa duysun Başbakan mı, Cumhurbaşkanı mı duyuyor. Yazık günah gelsinler bir görsünler. Yalandan yere birileri vurulmuyor, katil olmuyor. Ben şimdi nereye gideceğim.” diye konuştu.

Yıllar önce 300 bin liraya aldığı 4 katlı binayı daire başına 40 bin lira bedel biçildiğini kaydeden İsmail Yıldız; “Benim 4 katlı binama 120 bin lira veriyorlar. Beni bu millet AK Partili olarak biliyor ve benimle dalga geçiyorlar. Şimdi görürsün diyorlar ve gösteriyorlar ana yol üzerinde köşe başındaki 4 katlı binama 120 bin lira veriyorlar. Ben zamanında 80 bin liraya verilen yerimi zamanında 300 bin liraya aldım şimdi benim yerim 120 bin lira. O zaman 80 bin liraya alınan yerlerin değeri ise 200 bin lira bu reva mıdır. Yoksa AK Partili olduğum için mi bu oluyor anlayamadım." dedi.

Öte yandan mahalle sakinlerinden Nebahat Himmetoğlu arazisini ve dükkanlarını ucuza kapattığı iddiasıyla TOKİ’ye dava açtı. Bölgede 3 daire ve 2 adet dükkanının olduğunu hatırlatan Himmetoğlu, hakkını sonuna kadar arayacağını belirtti.