Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, peşmergelerin Kerkük'te konuşlanma sebebini "terör gruplarının olası müdahalesini engelleme" olarak gösterdi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Basın Yayın Genel Müdürü Halgurt Hikmet, ''Kerkük Valisi Necmettin Kerim ile yaptığımız toplantıdan sonra teröristlerin içeri girmesini engellemek amacıyla ve bir kargaşanın yaşanmaması için peşmerge gücünün Kerkük'ün etrafına konuşlandırılmasını kararlaştırdık'' dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanlığı Basın Yayın Genel Müdürü Hikmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Peşmerge gücü Kerkük'ün etrafına konuşlanmaya başladı. Kerkük'ün içinin emniyetini Kerkük mahalli polisi sağlayacak, peşmerge içeri girmeyecek'' şeklinde konuştu.

ÖLÜ SAYISI 200'Ü GEÇTİ

Irak'ta, son günlerde şiddet eylemlerindeki artış sürüyor. Tikrit ve Ramadi'deki saldırılarla birlikte 5 gün içinde ölenlerin sayısının 200'e çıktığı bildirildi.

TÜRKMEN KÖYÜ HEDEF ALINDI

Irak'ın Selahaddin vilayeti sınırları içinde bulunan ve Türkmen nüfusun çoğunlukta olduğu Tuzhurmatu ilçesinde Türkmenler'e yönelik saldırılara bir yenisi daha eklendi.

Irak merkezi hükümetinin silahlı güçlerine bağlı helikopterler Hasadarlı köyünde birçok eve roketle saldırdı. Saldırılarda içinde 6 kişinin bulunduğu bir ev büyük zarar gördü, evde bulunan 6 kişi yaralandı.

BAĞDAT'DAN KERKÜK'E HEYET

Irak Meclisi'nden bir heyet de, Kerkük ve çevresinde yaşanan şiddet olaylarını incelemek üzere bu şehire geldi.

Kerkük'ün Havice ilçesinde başlayıp çevre bölgelere yayılan ve 92 kişinin ölümü çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan şiddet olaylarını incelemek amacıyla Kerkük'e gelen heyette savunma Komisyonu, insan hakları komisyonu ve emniyet komisyonu üyeleri bulunuyor.

BM'DEN IRAKLI LİDERLERE UYARI

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Martin Kobler, ülkenin dönüm noktasında olduğunu belirterek, liderlere tarihi sorumluluk düştüğü uyarısında bulundu.

Kobler, yaptığı yazılı açıklamada, Irak'ta son dönemde artan şiddet olaylarıyla mücadele için kararlı tedbirler alınmaması durumunda ülkenin "bilinmez bir yöne doğru" sürükleneceğini belirtti.

MALİKİ'DEN REST

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ise "Gösterilerin yapıldığı alan çevresinde askerlerin öldürülmesi olayına karşı susmayacağım" açıklamasında bulundu.

Maliki'nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada Maliki, şiddete başvurmayan göstericilere, ordu ve polisi hedef alan göstericileri kendi saflarından çıkarma çağrısı yaptı.