Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinde Köylere Hizmet Götürme Derneği (KÖYDER) tarafından düzenlenen kermese önce izin veren kaymakamlık, açıldığı gün kermesi acilen kapattırdı.

Maddi durumu iyi olmayan öğrenciler yararına 3 gün önceden izin alınarak düzenlenen kermes, MHP’li Belediye Başkanı Saffet Acar tarafından açıldı. Ancak, kermesin açılmasından saatler sonra dernek başkanının da aralarında bulunduğu diğer dernek başkanları acilen kaymakamlıkta toplantıya çağrıldı. Kaymakam Mustafa Şahin, toplantıda, kermesle ilgili şikâyetler aldıklarını ayrıca 2860 Sayılı Yardım Toplama Kanunu’na göre derneklerin prosedürleri tam olarak yerine getirmediklerini ileri sürerek kermesin derhal kapatılmasını istedi.

“KAYMAKAMLIĞA BAŞVURDUK İZİN VERDİLER”

KÖYDER Başkan Yardımcısı Tuncay Ürkmez, yıllardır yaptıkları gibi kermes için izin alma prosedürü olan kurul kararı fotokopisi ve bir dilekçeyle kaymakamlığa başvuru yaptıklarını söyledi. Ürkmez, dernekler masasında ve yazı işleri müdürlüğünde dilekçenin kayda alındığını ve sonrasında aynı dilekçenin kaymakamlığın yönlendirmesiyle emniyete verildiğini ve sonrasında belediyeden yer ile alakalı gerekli izinleri alınıp kermes açılışını yaptıklarını belirtti. Bu yılda aynı işlemlerin aynıyla yapıldığını fakat kaymamak Mustafa Şahin’in kermesin açıldığı gün birkaç telefon aldığını belirterek, bunun üzerine acil toplantı yapma kararı aldığını ifade eden Ürkmez, “Toplantıda kermes açma ile alakalı bazı kanunlar sinevizyon eşliğinde gösteriliyor ve bugüne kadar hiç istenmeyen bu kanunun hemen uygulanmasını istiyor. Kendisine bu maddelerden haberdar olmadığımızı ve başvuru yaptığımızda, başvuru mercii olan dernekler sorumlusu Sedat Taşbaş’ın da bu hususta bizi bilgilendirmediğini söylememize rağmen kermesin hemen sonlandırılmasını istedi.” dedi.

Ürkmez, Dernekler Sorumlusu Sedat Taşbaş’ın da toplantıda söz istediğini ifade ederek, “Bu kanun mevcut fakat biz bunu hiç uygulamadık önceki kaymakamlar bunu istemedi sadece bir dilekçe ve karar fotokopisi yeterliydi.” demesine rağmen, Kaymakam Şahin’in bu durumu kabul etmediğini ve ısrarla kermesin toparlanmasını istediğini anlattı.

"ATIN ÇÖPE İNEKLER YESİN"

Salonda bulunanlardan bazılarının, “Efendim bu karar bundan sonrakilerde geçerli olsun. Onca hazırlık, onca gıda var, bunlar ne olur?” demesi üzerine Kaymakam Mustafa Şahin’in, “Atın çöpe inekler yesin” ifadesini kullanarak salonu terk ettiği öğrenildi. Görüşlerine başvurulmak istenen Kaymak Mustafa Şahin, köylere inceleyemeye gittiği ve ulaşılamadığı gerekçesiyle konuya açıklık getirmedi.

"ELİMİZDE BOMBA MI VAR SİLAH MI VAR"

Kermese katılarak gönüllü çalışan Nedime Özdemir, maddi durumu iyi olmayan, ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilerin barınma ve gıda ihtiyaçlarını karşılamak için düzenlenen kermesin kasıtlı olarak kapatıldığını düşündüğünü söyledi. 18 yıldır bu işleri gönüllü olarak yaptıklarını, hiçbir şekilde hiç kimseyi rahatsız etmeden bu işi yaptıklarını ifade eden Özdemir, “Ancak bugüne kadar hiç böyle bir uygulamayla karşılaşmadık. Bir gün önce izin verilen kermesimiz bir gün sonra hiç süre dahi tanınmadan apar topar kapatıldı. Bu duruma çok şaşırdık. Bizim elimizde oklava ve hamur açmaya yarayan malzemelerimiz var. Bunlar silah mı? Bir terör aleti midir? Bomba mı gördüler, silah mı gördüler bizi mağdur ettiler. Bütün malzemelerimiz elimizde kaldı. Bunlar gönüllü insanların evlerinde yapıp getirdiği gıdalardı. Bir sürü dernek kermes yapıyor. Ancak bu şekilde bir baskıyla bu işlerin engellenmesi birçok gönüllü insanları da ezerek kıracaktır.” dedi.

Gönüllü Şaheste Kayalar da 20 senedir bu kermeslerle uğraştığını ancak ilk defa böyle bir uygulamayla karşı karşıya kaldığını ifade ederek, şunları söyledi: “Öğrenciler için düzenlenen bir kermes. Yaptığımız iş yarım kaldı. Çok mağdur olduk. Masraflar yapıldı, güzel oldu. Kaymakamın izin verip sonrasında ‘kapatın’ demesi çok ağrımıza gitti. İzin alındı ancak sonrasında satışımıza bile izin verilmeden sanki sakıncalı bir şeymiş gibi kapattırıldı. Burada yardım eli uzatılacak birçok öğrenciye de engel olunmuş oldu.”