Türkiye'nin büyük bölümünde yaşanan elektrik kesintileri bazı vergi ödemelerinde son gün telaşı yaşayan 93 bin muhasebeciyi, vergi ödemelerinde süre uzatımı bekleyişine soktu. Muhasebe bürolarında kesinti sebebiyle dosyalar birikti. Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (BSMMMO) Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, ilgili bakanlıklara süre uzatımı konusunda müracaat ettiklerini söyledi.

Cihan muhabirine açıklamalarda bulunan Sönmez, şunları kaydetti: "Türkiye’de ne yazık ki 3 il dışındaki tüm şehirlerde elektrikler kesildi. Bizim de öncelikle gelir vergisinin beyanname vermesinin son günüydü, 31 Mart gününe uzatılmıştı. Ayrıca, gelir vergisinin 1. taksidinin ödeme günüydü, kesim mizanların son günüydü, sosyal güvenlik ödemelerinin ve oda aidatlarının ödemelerinin son günüydü. Meslektaşlarımız üst birliğimiz olan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) ilgili bakanlıklara yaptığı mucbir sebepten dolayı bir uzatılma talebi var. Biz haber bekliyoruz. Akşam saatlerine kadar bu arızanın giderilemeyeceği yönünde haber aldık. Meslektaşlarımız çok stresli bir şekilde uzatılma haberini bekliyor. Bu tür arızaların, sıkıntıların yaşanması ülkemizde her zaman olağan şeyler değil. Daha önce uzatılmış olan gelir vergisi beyanname süresi yasaya göre bir daha uzatılması yasaya göre mümkün olmadığı için Bakanlar Kurulu kararı ile mucbir sebep öne alınarak 1 Nisan akşamına kadar uzatılabileceğini düşünüyorum."

Bursa’da 4 bin 400, ülke genelinde ise 93 bin mali müşavir bulunduğunu anlatan Sönmez, "Yeminli mali müşavirlerle 96 bin muhasebeci var. Hayat durdu bir anlamda. Elektrik yaşamda o kadar önemli ki trafik lambalarından başlayarak üretim yerlerinde sıkıntı var. Bürolarımız bugün o kadar hareketli anlar yaşıyordu ki bugün hayat durdu, ofislerde dosyalar birikti. Yüzlerce telefon alıyoruz, bir an stajyer ve önce uzatılma haberini bekliyoruz." dedi.

Mali Müşavir Nadi Güngören ise şunları söyledi: "Her şeyin sonuydu bugün bizim için son tahakkuk dönemiydi. Elektrik kesintisi sebebiyle hepimiz kala kaldık. Herhangi bir şey yapamıyoruz. Neticede elektriğe bağlıyız. Maliye ile bağlantımız, beyannameleri vermemiz elektrikle bağlantılı, internet olmadığı için sadece süre uzatımı bekliyoruz. Başka da yapılacak bir şey yok."