Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yürütme kurulu, 7 Haziran genel seçimlerine yaklaşıldıkça karanlık oyunların bir bir devreye sokulduğunu belirtti. Kurul, "Ağrı Diyadin’de yaşananlar tehlikeli bir provokasyondur. Bu algı operasyonunun bir parçası da son aylarda operasyonları artıran, Roboskililerin katırlarını telef eden, siyasi parti gibi demeçler veren Genelkurmay Başkanlığıdır. Diyadin olayının açığa çıkarılarak sorumluların yargılanmasını istiyoruz." dedi.

Son bir ayda yaşananların açıkça belli bir odaktan planlı ve ayarlı bir stratejinin uygulandığını gösterdiğine işaret eden KESK, bu stratejinin ana hedefinin tek partiye ve tek adama dayalı başkanlık sisteminin getirilmesi, faşizmin kurumsallaştırılması olduğunu vurguladı. Yazılı açıklamada, "En son Ağrı’nın Diyadin ilçesinde yaşananları da bu çerçevede değerlendirmek gerekiyor. Yine Diyadin’de yaşanan çatışma ve görgü tanıklarının anlatımları akıllara yeni bir Silvan olayının mı planlandığı sorusunu getirmektedir. Özellikle Cumhurbaşkanının tehlikeli ve sınırsız iktidar tutkusu önümüzdeki günlere dair kaygılarımızı artırmaktadır. Oy gelecek kesimlere ve oy kaybetmesi istenen partilere göre tehlikeli stratejilerin hayata geçirildiği yönünde yaygın görüşlerin var olduğu bu ortam seçim atmosferini de zehirlemektedir.
Oy uğruna Kürt sorununun diyalog ve müzakereler yoluyla demokratik çözümü sürecini heba etme dahil her şeyin göze alındığı görülmektedir. Son olaylar İzleme Kurulu’nun niçin son anda Cumhurbaşkanı tarafından engellendiğini de anlaşılır kılmıştır." görüşü ifade edildi.

'SİYASİ PARTİ GİBİ DEMEÇ VEREN GENELKURMAY BAŞKANLIĞIDIR'

Ağrı Diyadin’de yaşananlara dair gerçekleri ortaya çıkaracak girişimler yerine iktidar medyası ve iktidar tarafından dezenformasyon uygulanarak gerçekler karartılmak ve bunun üzerinden bir algı oluşturulmak istendiğine dikkat çekilerek, "Bu algı operasyonunun bir parçası da son aylarda operasyonları artıran, Roboskililerin katırlarını telef eden, siyasi parti gibi demeçler veren Genelkurmay Başkanlığıdır. Ancak halkın ölümü göze alarak (ki bu sırada bir vatandaşımız güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirmiştir) çatışma bölgesine gitmesi ve yaralı askerleri taşıyarak çatışma bölgesinden çıkarması bu algı operasyonu ve tezgâhlanan oyunu bozmuştur." denildi.

'DİYADİN OLAYININ AÇIĞA ÇIKARILARAK SORUMLULARIN YARGILANMASINI İSTİYORUZ'

KESK’in açıklaması, şu cümlelerle sona erdi: "Öncelikle Ağrı Valisi Musa Işın’ın ortada bir silahlı hareketlilik yokken niçin operasyon emri verdiği, yeniden gözyaşı dökülmemesi ve canlar yitirilmemesi için çatışma bölgesine giden sivil vatandaşlara ateş açılması emrini kimin verdiği, bir çatışma ortamı hazırlamak için niçin bu kadar hevesli olunduğu açığa çıkarılmalıdır. Benzer olayların bir daha yaşanmaması, sorumluların açığa çıkartılması, diyalog ve müzakere sürecinin sağlıklı şekilde ilerlemesi için bir an evvel kamuoyunda tarafsızlığından şüphe duyulmayan kişilerden bir İzleme Kurulu oluşturulmalıdır. Uygulanmakta olan tehlikeli provokasyonların derhal durdurulmasını, seçimlere gölge düşürülmemesini, kutuplaştırma siyasetinden vazgeçilmesini, Diyadin olayının açığa çıkarılarak sorumluların yargılanmasını istiyoruz."