Türkiye Polonya Belediyeler Birliği Konseyi, Haziran ayı içerisinde Türkiye ile Polonya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıl dönümü nedeniyle Polonya’da düzenlenecek olan etkinliklerin belirlenmesi ve iki ülke arasındaki ilişkilerin daha iyi konuma getirilmesi için Ankara’da iki gün süren çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi.

Türkiye Polonya Belediyeler Birliği üyesi olan Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, Ankara temasları sırasında Türkiye Polonya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Kırklareli Milletvekili Şenol Gürşan, AK Parti İzmir Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Rifat Sait ve kardeş şehir Jarocin Kaymakamı Bartosz Walczak ile Jarocin Belediye Başkanı Adam Pawlicki’den oluşan bir heyetle gerçekleştirildi.

Türkiye Polonya Belediyeler Birliği Konseyi ve Havza Belediye Başkanı Murat İkiz ile beraberindekiler, çalışmalar kapsamında ilk olarak Başkan Ahmet Davutoğlu’na çalışmalar hakkında bilgi verdi. Görüşmede ayrıca Jarocin Kaymakamı Bartosz Walczak ile Jarocin Belediye Başkanı Adam Pawlicki, Başbakan Davutoğlu’nu bu yıl Haziran ayında Polonya’da düzenlenecek olan Osmanlı Günü ve diğer etkinliklere davet ederek, yanlarında getirdikleri hediyeyi takdim ettiler.

Heyet, son olarak Polonya Ankara Büyükelçiliği'ni ziyaret ederek, burada Polonya Ankara Büyükelçisi Mieczysław Cieniuch’i ile görüştü. Büyükelçilikteki görüşmede, Haziran ayına kadar olacak Polonya Türkiye ilişkilerinin 600. yıl kutlamaları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Türkiye Polonya Belediyeler Birliği Konseyi ve Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, Polonya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin Osmanlı dönemine dayandığını belirterek, “600 yıllık sıcak ilişkileri daha ileriye taşımak için çalışmalara başladık ve çalışmalarımıza devam ediyoruz. 600 yıllık dostluğumuzu sosyal ve ekonomik alanda geliştirmek ve daha ileri boyutlara taşımak için yoğun olarak devam eden çalışmalarımıza devam edilmekte. Bu çalışmaları daha ileri bir seviyeye taşımak adına Ankara’da bir dizi temas ve ziyaretler gerçekleştirdik. Yapmış olduğumuz ziyaret ve temaslar her iki ülke için de olumlu geçti. Polonya Hükümeti ve halkı, Türkiye’ye ve Türk halkına sıcak bakıyorlar ve bu, ilişkilere direk yansıyor. Polonya’da yaklaşık 4 bin ila 5 bin Türk yaşamakta. Polonya’dan ülkemize yıllık 500 bin turist gelmekte. Ziyaretlerimiz süresince Kardeş Şehir Jarocin Kaymakamı ve Belediye Başkanı bizlere önemli katıklar sağladı. İnşallah Uzak Komşumuz Yakın Dostumuz Polonya’da haziran ayında düzenlenecek olan Osmanlı Günü ve diğer etkinliklere katılarak dostlarımız ile birlikte olacağız. Ecdadımızın 600 yıl önce samimiyet üzerine tahsisi ettiği dostluk ilişkilerini devam ettirmek ve geliştirmek adına her türlü çalışmayı yapmaktayız ve yapmaya devam edeceğiz. Ülkemiz adına böyle önemli bir görevi yürütmek bizim için onurdur.” dedi.