Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre et ve işlenmiş et ürünlerinin kanser yaptığı yönündeki iddialarına MHP Kayseri Milletvekili Hasan Ali Kilci, tepki gösterdi. Kilci, özellikle sucuk türü gıdaların insanlarda kalın bağırsak kanseri yaptığını iddialarının mesnetsiz olduğuna işaret ederek, “Dünya Sağlık Örgütü başka gıdalarla ilgili açıklamalarında yanlış yaptığını yıllar sonra itiraf etmişti. Şimdi sucuk ve benzeri ürünlerle ilgili iddiaları var. Eğer öyle olsaydı sucuk tüketiminin en fazla olduğu Kayseri ve Türkiye’de, et tüketiminin en fazla olduğu Moğolistan ve Bolivya ülkelerinde milyonlarca insan kanserden ölmüş olması gerekirdi.” dedi.

Bir dönem Kayseri Ticaret Odası Başkanlığı yapan MHP Kayseri Milletvekili Hasan Ali Kilci, doğruluğu ispatlanamamış bazı raporlarla Kayseri’nin simgesi olan sucuk, pastırma ve diğer işlenmiş et türleriyle ilgili büyük darbe vurulmak istendiğine dikkat çekti.

Bir Kayserili olarak yapılan açıklamaların doğru olmadığını dile getirmek zorunda olduğunu anlatan MHP Milletvekili, şunları kaydetti: “İşlemiş et ürünleri kanser yapıyor diye basında haberler yer aldı. Dünya Sağlık Örgütü sucuk pastırma salam ve sosis gibi işlenmiş etlerin kanser yaptığını iddia ediyor. Özellikle sucuğun anavatanı olan yüzyıllarda bu manada marka olmuş marka olarak adını duyurmuş Kayseri’nin böylesi bir iddiayı kabul etmesi mümkün değil. Yüzyıllarca sucuk üretimi ve tüketimi yapılan Kayseri ve hatta Türkiye’de tüketim nedeniyle kanser olduğunu iddia eden kaç vakıa var. Bunun ispat edilmesi gerekir. Dünya Sağlık Örgütünün bu iddiasını kabul edebilmek için yüzyıllardır, tüketilen sucuktan dolayı kanser olmuş yüzler, binler, on binler, yüz binler, hatta milyonlarca insan olması gerekir. Evliya Çelebi seyahatnamesinde yüzyıllardır pastırma, sucuk ve kavurmanın Kayseri ile özdeşleştiğini söyler. Kaldı ki sucuğun kanser yaptığını iddia eden örgüt, Avrupa ve Amerika’da kayda geçen gıda zehirlenmelerinin Türkiye’den 15-20 kat daha fazla olmasını nasıl izah edecek. Kaldı ki; Avrupa ve Amerika pastırma ile sucuğa yabancıdır. Bunlar çok sucuk ve pastırma tüketmiyor ki böyle bir iddia nereden çıkıyor.”

“Erciyes Üniversitesi’nde onkoloji servisinden de Kayseri ile ilgili bilgiler alınmalıdır” diyen Kilci, “Dünya sağlık örgütünün kabul edilemez bu iddiasına karşı Nobel ödüllü Alman bilim adamı sucuk kanser yapıyor genellemesini doğru bulmadığını açık bir şekilde dünyaya ilan ediyor. Bu ilanlarda bulunanların da açıklamaları dikkate almalıdır. Et ürünlerinin içindeki nitrat ve miktarının yüksekliği kansere etken tezinden yola çıkan Dünya Sağlık Örgütü nitratın domates, patates, biber tüm tarım ürünlerinde doğası gereği var olduğunu ve sıfırlanamayacağını, nitrat miktarının Avrupa uyum yasalarına göre ayarlandığını ve kontrolünün gıda tarım il müdürlüklerince yapıldığını herhalde bilmeleri gerekir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Hasan Ali Kilci, sucuk ve türevlerinin kanser yaptığını iddia eden Dünya Sağlık Örgütünün benzer kampanyayı yumurta ve diğer gıda ürünlerinde de yaptığını hatırlatarak, şunları ifade etti: “Yıllar sonra hata yaptığını anladı ve özür diledi. Genelleme yanlıştır. Kırmızı et tüketen insanlar kalın bağırsak kanserine yakalansaydı, et tüketimi en fazla olan Moğolistan ve Bolivya’da sağlıklı insan kalmazdı. Aynı şekilde Kayseri nüfusunun tamamına yakını bağırsak kanseri olabilirdi. Çok şükür böyle bir vakıa olmamıştır. Münferiden bu tür hastalıklar zaman zaman oluyor.”

Kayseri’de kurulmasını düşünülen tarım ve hayvancılıkla ilgili organize sanayi bölgesinin Kayseri sucuk ve pastırmasını yok edebileceğine işaret eden Kilci, “Pastırma ve sucuk üretimini yapan tesislerin bulunduğu Karpuzatan mevkii, kış ve yaz dönemindeki iklim şartları ve Erciyes Dağı’ndan çıkan suyun kullanılmasıyla sucuk ve pastırmaya lezzet kattığı bilinmektedir. Eğer buradaki tesisler kaldırılırsa, Kayseri pastırma ve sucuğunda ki iklim şartlarından dolayı oluşan lezzet kalmayacaktır. Bunu Kayseri’de herkes biliyor. Şehrin yöneticileri de biliyor. Bilmeyenler yıllar önce bunu söyleyen Evliya Çelebi'yi de okusun” diyerek sözlerini tamamladı.