CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzyılın projesi olarak açıkladıkları 'Merkez Türkiye Projesi'ne yapılan eleştirileri yanıtladı. Projenin 2017 yılında katma değer yaratacağını aktaran Kılıçdaroğlu, projeyi kıskananlar olduğunu belirterek Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu işaret etti.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, milletvekili adayı olduğu İzmir'de, Ticaret Borsası'nın davetlisi olarak iş adamlarıyla bir araya geldi. Kaya Termal Otel'de, İzmir Ticaret Borsası üyelerine hitap eden Kılıçdaroğlu, Merkez Türkiye Projesi'ni anlattı, projeye yöneltilen eleştirileri yanıtladı.

Genel seçimlere hazırlanırken Türkiye'nin gerçeklerinden yola çıkmaya özen gösterdiklerini aktaran Kemal Kılıçdaroğlu, "Neyi, nasıl yapabiliriz, Türkiye'yi içinde bulunduğu girdaptan nasıl kurtarabiliriz, Türkiye'nin mukayeseli üstünlükleri nelerdir ve biz bu üstünlükleri nasıl avantaja dönüştürebiliriz, bu çalışmalardan yola çıktık. Seçim bildirgemizi hazırladık. Seçim bildirgemiz daha çok kısa vadeli çözümler içeriyor ama aralarında geleceğe yönelik hedeflerimiz de var. Merkez Türkiye Projesi ise geleceğe yönelik, Türkiye neler yapar, biz neler yapabiliriz veya neleri yapmalıyız, bu projenin ana felsefesi bu düşünceden yola çıkarak sizlere ulaştırıldı" dedi.

'2017'DE KATMA DEĞER YARATACAK'

Projeyle ilgili, 'efendim 2035 yılı, kim öle, kim kala' şeklinde eleştiri geldiğini vurgulayan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Oysa projenin katma değer yarattığı tarih 2017. Projenin olgunlaşma tarihi 2035. Bizim hedefimiz 2035 yılında Türkiye'yi insani gelişmişlikte 49 basamak yukarıya taşımak. Eğer siz bunu yapabilirseniz, Türkiye gerçek anlamda dünyanın ilk 10 ülkesi arasına girebilecek. İnsani gelişmişlikte, hukukun üstünlüğünde çok önemli bir basamağı aşmış olacağız. Zaman zaman bu projeye, 'bu bir lojistik projesidir' diye söylüyorlar. Tek başına lojistik projesi değil. Aynı zamanda Merkez Türkiye diyoruz. Türkiye'nin kalbinde bir mega kent var. Bu kent aynı zamanda bir kültür kenti, aynı zamanda bir teknopark, bilim üreten bir kent. Bu kent aynı zamanda ağır sanayi değil hafif sanayinin olduğu bir kent. Bu kent aynı zamanda istihdam yaratan bir kent. Bu kent aynı zamanda bütün dünyayı bilen, yakından takip eden bir kent" diye konuştu.

'YERİNİ BİLİNÇLİ OLARAK BELİRLEMEDİK'

Merkez Türkiye Projesi'nin yerini bilinçli olarak belirlemediklerine dikkat çeken Kemal Kılıçdaroğlu, "Hiçbir iktisatçı, 'bu proje yeteri kadar düşünülmemiş bir projedir' demedi. Sadece şunu sordular: Yeri nerede olacak? Neden yerini belirlemediniz? Yerini bilinçli olarak belirlemedik. Eğer siyasetçi olarak biz yeri belirleseydik projeye gölge düşürürdük. Çünkü yeri belirlemek siyasetçinin işi olmaktan çok bu mega kentte görev yapacak iş dünyasınındır. En iyi yer neresi olmalı, bürokratlar, iş dünyası bir araya gelecekler ve siyasetçiler bu mega kentin burada kurulması lazım maliyet en düşük burada sağlanabilir demeleri lazım" ifadelerini kullandı.

'MALİYETİ 200 MİLYAR DOLAR'

Projenin maliyetini de hesapladıklarını vurgulayan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "Projenin maliyetlerini de hesapladık. 200 milyar dolarlık bir yatırım gerekiyor. 40 milyar dolarını, altyapısını devlet yapacak. 160 milyar dolarını özel sektör yapacak. Emin olun projeyle ilgili olarak dünyanın çok saygın kuruluşlarından güzel telefonlar aldık. Bu proje hayata geçtiğinde göreceksiniz dünyanın pek çok dev sanayii burada yatırım yapmak için harekete geçecektir" dedi.

'KISKANANLAR DA OLACAKTIR'

Merkez Türkiye Projesi'ni kıskananların olduğunu öne süren Kılıçdaroğlu, "Tabi kıskananlar da olacaktır projeyi. 'Neden biz üretemedik' diye. Diyor ya sayın Davutoğlu; benim kitabımda vardı, oradan yürüttüler mi diyor, çaldılar mı diyor, öyle bir şey söylüyor. Arkadaşlara söyledim, gerçekten kitabını okumamıştım, ya kitabında var mı bu proje diye. Bir yerde bir merkez sözcüğü geçiyormuş. Merkez sözcüğü geçti diye Merkez Türkiye Projesi olmaz tabi bu. Bu proje emek isteyen, akıl isteyen, bilgi, birikim isteyen bir projedir. Bu proje bizim projemizin ötesinde bir Türkiye projesidir. Ben şuna yürekten inanıyorum, hangi iktidar gelirse gelsin bu projeyi uygulamak zorundadır. Bu projenin uygulanmadığı bir Türkiye büyüyen bir Türkiye olmaz" diye konuştu.

'SEÇİMLERDE TÜRKİYE BİR TERCİH YAPACAK'

7 Haziran seçimlerinin önemli olduğunu ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, "En önemli sorun şu, 7 Haziran seçimleri. Bu seçimler Türkiye için hayati seçimlerdir. Eğri oturup doğru konuşalım. Türkiye bir tercih yapacak. Türkiye ya çağdaş uygarlığa doğru gidecek, ya bilgi toplumuna doğru gidecek, ya demokrasisini geliştirecek güçlü bir Türkiye olacak, katma değeri yüksek ürün üretecek, her yıl en az 40 milyar dolar yabancı sermaye gelecek veya diyeceksiniz ki bunlara gerek yok, eski tas eski hamam biz yolumuza devam edelim. Bu seçimlerin temel niteliği budur" ifadelerini kullandı