Seçim mitinglerini sürdüren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Meydanı'nda Afyonlulara seslendi. “Ben hesabını yaptım, neyin ne olduğunu gayet iyi biliyorum.” diyen Kılıçdaroğlu, "Kaynağı 'kaçak saray'a bağlanan bütün hortumları keserek bulacağım." dedi.

devlette 27,5 yıl her şeyin hesabını yaptığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Her kuruşun hesabını yaptım. 17 milyon yoksulumuz var diyorum, Kılıçdaroğlu doğruyu söylemedi diyemiyorlar. 6 milyon 200 bin işsizimiz var, Kılıçdaorğlu doğruyu söylemedi diyemiyorlar. Ya ne diyorlar, ‘Efendim bunların durumunu düzelteceksin de kaynağı nereden bulacaksın diyorlar.’ Kaynağı bulacağım ak saraya, kaçak saraya bağlanan bütün hortumları keseceğim, sözüm söz. Kaynağı var, 2,5 milyon Suriyeliye 5,5 milyar dolar para var. Yandaşlara, ihalelere para var, köşeyi dönenlere para var. Emekliye gelince parayı nereden bulacaksın, parayı da bulacağım, hortumları keseceğim. Afyon’dan sözünü veriyorum ben bunun. Hani öyle çok büyük paralardan da bahsetmiyoruz. Allah aşkına.” dedi.

Ramazan ve Kurban bayramlarında emekliye birer ikramiye vereceğini tekrarlayan Kılıçdaroğlu, “Bütçenin yanında çok küçük bir rakam. Nasıl vereceksin? Diyorlar, vereceğiz, adam gibi vereceğiz. Bu ülkenin kalkınmasına en büyük katkı sağlayan emeklilerdir çalıştı, alın teri döktü. Türkiye’nin gelişmesine kim katkı verdi, bugünün emeklileri yaptılar. Ne yaptılar kanun çıkardılar ‘emekliye refahtan pay verilmez’ diye. Ben ne diyorum, emekliye refahtan pay vereceğim, nokta. Kaynağı nereden bulacaksın? Eğer sen emekliye verilecek paranın kaynağını bulamıyorsan, iyi de o koltukta niye oturuyorsun? İn o koltuktan. O koltuktan ineceksin, ben de emekliye, işçiye, köylüye hakkını vereceğim. Benim için yandaş yok, vatandaş var.” diye konuştu.

"TAŞERON İŞÇİLİK KALKACAK"

Kılıçdaroğlu, kendi dönemlerinde çağdaş kölelik olarak gördükleri taşeron işçiliği kaldıracaklarını da belirtti. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Çağdaş köle sistemi. Bir tane taşeron var, ona köle tüccarı diyorum. 30-40 kişiyi çalıştırıyor, devlet ona parayı veriyor. O da işçiye veriyor. Ömür boyu asgari ücret. Sendika, iş güvenliği, iş güvencesi yok. Biz ne diyoruz, kardeşim ben çağdaş köleliği kabul etmiyorum. Ben bu sistemde herkesin örgütlü olmasını istiyorum, taşeron sistemini de kabul etmiyorum. Taşeronculuğu kaldıracağım, o çalışanların hepsine ilgili kurumda kadrosunu vereceğim, bu kadar basit. Yine ‘efendim bunun kaynağını nereden bulacaksın?’ Bunun kaynağını sen zaten veriyorsun, taşeron işçi zaten parasını alıyor. Peki ben ne diyorum, aradaki köle tüccarını kaldıracağım, devlet parayı doğrudan işçiye verecek, işçi örgütlenecek diyorum. Yani burada kaynak sıfır, kaynak zaten var.”

Siyaseti zenginleşme aracı olarak görmediğini, siyaseti halka hizmet aracı olarak kabul ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Eğer siyaseti zenginleşme aracı olarak kabul edilirse kaybeden Türkiye, insanımız, işçimiz, köylümüz ve esnafımız olur. Benim hayat felsefem şudur siyasete halka adanmıştır, halk için çalışacaksın. Vatandaşın cebi para görecek, senin cebin değil. Bugün Ankara’da bir tiyatro oynandı. Karayolları taşeron işçileri dava açtılar ve dediler ki ‘taşeron işçileri olarak normal işçiler ile yanı işi yapıyoruz, hakkımız istiyoruz’ diyerek dava açtılar. Mahkemede kazandılar. Hükümet itiraz etti, Yargıtay’a gittiler. Yargıtay da kararı onayladı. 25 Ekim 201o karar tarihi. 2015 oldu bir tiyatro var, neymiş topluyorlar işçileri ‘size kadro vereceğiz’ ya ne zamandan beri mahkeme kararını uygulamak lütuf olarak kabul edildi, insan biraz utanır. Şimdi ne diyorlar, ‘size karo vereceğiz ama yasaya göre kazandığınız haklardan vazgeçeceksiniz’ buradan işçi kardeşlerime sesleniyorum, hiçbir hakkınızdan vazgeçmeyin 8 Haziran’da halktan yana bir iktidar gelecek ve bütün haklarınızı size verecek.”

"YAKUTTAN, ELMASTAN VERGİYİ SIFIRLADILAR, BEN NE DİYORUM ÇİFTÇİNİN MAZOTUNDAN KDV’Yİ, ÖTV’Yİ SIFIRLIYORUM"

Çiftçinin neden battığına açıklık getiren Kılıçdaroğlu, son 13 yıldır iki Trakya büyüklüğünde alanın ekilmediğini, dünyanın en pahalı mazotunun da Türk çiftçisine satıldığını anlattı. Kılıçdaroğlu, “Zaten çiftçi kayıt sistemi var, ona isabet eden akaryakıtı 1,5 TL’den vereceğim. Söylediler, kaynağı nereden bulacaksın? Ben de biliyorum petrol yurt dışından geliyor, döviz ödeniyor. Petrol rafineride işleniyor, rafineri çıkış fiyatı ne kadar 1,21 kuruş. Biz kaçtan vereceğiz diyoruz 1,5 TL’den. Zarar var mı? Yok. Onlar diyorlar ki nasıl götüreceğiz malı. Sen malı götüremeyeceksin kardeşim, ben çiftçiye bu hakkı vereceğim. Onlar haklılar yakuttan, elmastan vergiyi sıfırladılar. Ben ne diyorum çiftçinin mazotundan KDV’yi, ÖTV’yi sıfırlıyorum, bu kadar basit. Yatlara mazotu kaç liraya veriyorlar? 1,5 TL’ye. Gemilere de 1,5 TL’ye veriyorsun. Çiftçiye gelince mi kaynağımız yok diyorsun. İnsaf denilen bir şey var. O nedenle söylüyorum, her şeyin hesabını yaptım. Her şeyin kitabını yaptım.” şeklinde konuştu.