CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Kim bu ülkeyi daha iyi yönetecekse, kim kul hakkı yemiyorsa, seçimlerde onu başa getirmek zorundayız. Çıkışımız buradadır” dedi.

Hacı Bektaş-ı Veli'yi anmak amacıyla bu yıl 52'nci Ulusal ve 26'ncı Uluslararası olarak Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde bulunan Çilehane mevkiindeki Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma törenine hükümet ve AK Parti’den katılan olmadı. Tören alanı ve çevresinde polis, jandarma ve özel harekat birimlerince geniş güvenlik önlemleri alındı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 'Başbakan Kılıçdaroğlu', ‘Halkın umudu Kılıçdaroğlu’ sloganları arasında kendi adını taşıyan Kültür Merkezi’ne girdi.

Törene, Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan ve çok sayıda CHP’li milletvekili ve belediye başkanları da katıldı. Sıcaklar nedeniyle bu yıl akşamüstüne alınan etkinlik, saygı duruşu ile başladı. Daha sonra İstiklal Marşı, teknik arıza nedeniyle ses sisteminden verilemeyince yapılan anons üzerine İstiklal Marşı katılımcılar tarafından okundu. Törende, Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacıbektaş Semah ekibi gösteri yaptı. Gösterinin ardından sunucunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı okundu. Salondakiler, Erdoğan’ın mesajını yuhaladı. Kılıçdaroğlu, bu yıl Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü’nü alan Prof. Dr. Çetin Yetkin’e ödülünü verdi.

Kılıçdaroğlu, törende yaptığı konuşmada, dün Bingöl’de bugün Kars’ta hayatını kaybeden şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı diledi. Kılıçdaroğlu, "Barışla, adaletle, özgürlükle eş anlama gelmesi gereken Anadolu ne yazık ki, sönen ocaklar, gözyaşı döken analar, evlat acısı çeken babalarla anılır hale geldi. Biz teröre ve şiddete asla geçit vermemeliyiz. Biz barış diyeceğiz, insanlık diyeceğiz, birlikte huzur içinde yaşamak diyeceğiz. Herşeyden önce Türkiye diyeceğiz. Biz buraya sadece velilerimizi anmaya ve onlara şükranlarımızı sunmaya gelmedik. Biz onları anlamaya, onları birazcık olsun rehber edinmeye geldik. Veliler Allah dostudur. Hacı Bektaş Veli’nin öğretilerine bugün her zamankinden daha çok ihtiyacımız var’’ ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
‘’Hünkar Hacı Bektaş Veli, ‘Oturduğun yeri pak et, lokmanı hak et’ diyor. Bizler, ülkemize, dünyamıza bakıp, ‘Aman bana ne’ diyemeyiz. Bizler bölgemizi ve dünyamızı yaşanabilir bir hale getirirsek, yediğimiz lokmayı hak ederiz. Bölgemizde ateşten bir çember var. Her yerde kan, gözyaşı ve savaş var. Özellikle İslam ülkelerinde kan ve gözyaşı devam ediyor. İslam ülkelerinde servetin üstünde yoksulluk var. Pek çok bilim insanı yetiştiren İslam coğrafyasında her 4 kişiden biri okur-yazar değil. Bugün birileri İslam adına cinayetler işliyor, işkenceler yapıyor. Bizi diğer İslam ülkelerinden ayıran en önemli özelliğimiz, demokratik, laik bir sosyal hukuk devletidir, bizim devletimiz. Bu ülkede herkes kanunlar önünde eşittir. Devletin görevi, bu ülkeden yaşayan herkese hizmet etmektir. Eşitlik, adalet, özgürlük, hukuk devleti. İslam dünyası bugün acılar çekiyorsa, eşitsizlik, adaletsizlik ve hukuksuzluktan bu faturayı çekiyorduk. Bizler, mazlum devletlere yeniden lider olmak zorundayız. Kim bu ülkeyi daha iyi yönetecekse, kim kul hakkı yemiyorsa, onu başa getirmek zorundayız. Çıkışımız buradadır.’’

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, ''Son günlerde terörün artması gözlenmektedir. Bu durum dışarıdan sözde kaygıyla izlenirken içerde yürekleri yakmaktadır. Şuna inanıyorum ki yurdumuzda kısa sürede terörün sonu gelecektir; Yeter ki terörün amacı, kaynağı ve destekçileri belirlensin. Türkiye üzerinden Ortadoğu için yapılan planlar ve uygulamalar saptansın incelensin. Terörden beslenen siyasi ve ekonomik fayda peşinde olanların uyarılıp bu sevdanın sonuç vermeyeceği kendilerine benimsetilsin. Yeter ki, Türkiye Cumhuriyeti devletinin ulusuyla ve yurduyla bölünmez bütünlüğünün korunacağı bilinsin. TBMM dışında çare aranmasın ve TBMM terörü önleyici konuları ele alarak köklü önlemler alsın." dedi.

Etkinlikler, gece Adana Büyükşehir Belediyesi Semah Ekibi, Azerbaycan Kültür Bakanlığı Halk Dansları Topluluğu gösterisi sanatçılar Sebahat Akkiraz, Mehmet Kale, Yadigar Sude Altay, Hasan Karayol, Zeynep Karababa’nın vereceği konserle sürdü.