CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, emekliye 2 maaş için “Kaynağı nereden bulacaksın?” diye soran Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, “İstediği kanalda buluşalım. Sen sor ben kaynağı anlatayım. Ben de sana 13 yılı sorayım sen anlat.” diye seslendi.

Seçim gezilerinin Afyonkarahisar ayağında vatandaşlara seslenen Kılıçdaroğlu; işsizler, emekliler, engelliler, taşeron işçiler için yapacaklarını anlatarak, çiftçiler için mazotu 1,5 lira yapacağı vaadini yineledi. Kılıçdaroğlu, sık sık kendisini kaynak konusunda eleştiren Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, Afyon’dan meydan okudu. Kılıçdaroğlu, “Kaynak konusunda sık sık ‘Ey Kılıçdaroğlu parayı nereden bulacaksın?’ diyen Sayın Davutoğlu’na, hepinizin huzurunda bir çağrı yapıyorum. Hala kaynağı nereden bulacaksın diye meydanda soracağına, gel beraber senin istediğin televizyonda sen bana sor, ben sana anlatayım. Hiçbir zaman gocunmadım. Elbette bana soru sorulabilir, bize eleştiri de gelebilir. Ama çağdaş bir ülkede yaşıyorsak, uygar bir ülkede yaşıyorsak, nasıl Fransa’da, ABD’de, Japonya’da ana muhalefet partisiyle iktidardaki parti zaman zaman bir araya gelip, bütün milletin önünde uygarca tartışırlarsa biz de uygarca tartışalım. Sen bana kaynağı sor, ben sana anlatacağım, ben de sana 13 yılın hesabını soracağım, sen de bana anlatacaksın.” diye konuştu.

“VALLAHİ 3 SORUDAN FAZLA SORMAYACAĞIM”

“Bunun için ne gerekiyor bir şey gerekiyor, bunun için yürek gerekiyor” diyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geleceksin saygılı bir şekilde, uygar iki insan olarak oturup tartışacağız, hatta ilk soruyu sen sor, bütün soruları sen sor. Vallahi ben 3’ten fazla soru da sormayacağım. Afyonluların huzurunda söz veriyorum, en fazla 3 soru soracağım. Sen istersen 50 soru sor, 60 soru sor. Çünkü bütün yurttaşlarımız şunu bilmelidir. Artık bu ülke yalan siyasetten bıkmış, gerginlikten bıkmış, artık bu ülkenin temiz siyasete ihtiyacı var, düzgün siyasete ihtiyacı var. Ahlaklı siyasete ihtiyacı var. Bizim aradığımız bu.” Kılıçdaroğlu, seçim bildirgesini açıklarken, ilk 4 ay içinde çıkaracakları ilk kanunun adının 'Temiz Siyaset Yasası' olacağını kaydetti. Siyaseti kirlilikten, yalandan kandırmadan arındıracaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, kendi dönemlerinde ayrımcılık, kavga, gerginlik olmayacağını sözünü verdi.

“17 MİLYON KİŞİ YOKSULLUK SINIRINDA”

17 milyon vatandaşın yoksulluk sınırında olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, aile sigortasını getireceklerini, 4 yıl içinde bu topraklarda yoksulluğu tarihe gömeceklerini, bunun için yetki istediklerini dile getirdi. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Hiçbir aile doğuda, batıda, güneyde, kuzeyde nerede olursa olsun, ‘720 liranın altında benim gelirim vardır’ asla demeyecek. Bunun sözünü ben veriyorum. Asgari ücreti bin 500 lira yapacağız. Hemen bakan çıktı açıklama yaptı. Bunu yapmak işçiye zulümdür diye. Sen 12 bin lira para alırken zulüm değil de işçiye verirken mi zulüm oluyor. 5 kişilik bir aile günde her öğünde bir simit, bir çay içseler 30 günde 900 lira ediyor. Bir simit ve bir çay. Başka hiçbir şey yemeseler. Geriye kalıyor 49 lira. Bununla ev kirası mı verecek, mutfak masrafını mı karşılayacak. Okul masraflarını mı karşılayacak. Otobüs parasını mı karşılayacak.”

“Ben diyorum ya bunların büyüme modeli vicdansız büyüme modelidir” diyerek sözlerini sürdüren Kılıçdaroğlu, “Bizim büyüme modelimiz refahı tabana yayma modelidir. Aramızda böyle bir fark vardır. Neden vicdansız büyüme modeli diyoruz. 2002 Türkiye nüfusunun yüzde biri Türkiye’deki toplam servetin yüzde 39’una sahiptir. Gelelim 2014’e, Türkiye nüfusunun yüzde biri toplam servetin yüzde 54‘üne sahiptir. Soruyorlar ya kaynağı nereden bulacaksın? O 54’lük kaynağı 39’a indireceğim. Ve refahı tabana yayacağım.”

5 milyon vatandaşın borç batağında, bankalara ödediği faizin 10 yılda 158 milyar dolar civarında olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, vatandaşların faiz borcunun yüzde 80’ini sileceğini, bunun devlete yükünün de sıfır olduğunu kaydetti. Kılıçdaroğlu, polislere 3 bin 600 göstergeyi vereceklerini müjdeleyerek, “Senden sadece bir şey istiyorum. Devletin, hükümetin polisi olma halkın polisi ol. Halk için çalış. Benim sana sözüm söz CHP iktidarında hak ettiğini göstergeyi size vereceğim. Size söz veriyoruz; Hiç kimseyi etnik kimliğinden ötürü siyasete malzeme yapmayacağız. Hiç kimseyi inancından ötürü siyaset malzeme yapmayacağız. Hiç kimseyi yaşam tarzından ötürü siyaset malzeme yapmayacağız. Eski siyaset anlayışını tarihin çöp sepetine atıyoruz. Geliri öncüleyen, refahı öncüleyen, barışı öncüleyen Türkiye’nin onurunu önceleyen huzurlu bir Türkiye arzuluyoruz. Bunu yapabiliriz 7 Haziran’da sandığa gideceğiz. 7 Haziran’da sandığa gidip CHP’ye “evet” dediğimizde yeni bir Türkiye’ye kavuşmuş olacağız." şeklinde konuştu.