CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin farklı şehirlerinden gelen Roman dernekleri temsilcileriyle bir araya gelerek yaşadıkları sorunları dinledi. Toplantı sonrasında 6 nokta üzerinde görüş birliği sağladıklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, hayata geçmesi için her türlü çabayı göstereceklerini söyledi.

Bakırköy Botanik Parkı Sosyal Tesisleri'nde 'Geleceği Birlikte Kuruyoruz' temasıyla düzenlenen toplantıda Kılıçdaroğlu, Roman vatandaşların sorunlarını ve taleplerini dinledi. Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından Kılıçdaroğlu bir açıklama yaptı. Roman vatandaşların sorunlarını dinlediklerini ve not aldıklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, “Belli konularda görüş birliği sağladık. Roman kardeşlerimizi, sorunları en derinden yaşayan kitle diye tarif ettim.” dedi. Toplantıda 6 nokta üzerinde uzlaştıklarını ve görüş birliği sağladıklarını anlatan Kılıçdaroğlu, Roman vatandaşlardan gelen o maddeleri şöyle sıraladı:

"Birincisi; eşit yurttaşlar olmak istiyoruz. Etnik kimlik, inanç, bölge hiçbir fark kabul etmiyoruz.

İkincisi; Avrupa Birliği'nin Romanlarla ilgili strateji planları var. Türkiye'nin yok ve buna ihtiyacımız var. Eğitim, barınma, güvenlik, istihdam, ayrımcılık ve dışlanmışlık Romanların en temel sorunlarıdır. Bu sorunlardan yola çıkılarak bir strateji planı hazırlanmalıdır.

Üçüncüsü; seçimden seçime anılmak istemiyoruz. Seçimden seçime gelmek bizim sorunlarımızı ötelemek, samimi olmamak anlamına gelir. Romanların yoğun bulunduğu bölgelerde kreş ve kadınlar için merkezler istiyoruz. Roman mahallelerinde etüt merkezleri olmalıdır.

Dördüncüsü; halen uygulanan kentsel dönüşümden memnun değiliz. Bu kentsel dönüşüm bizde daha derin yoksulluğa yol açıyor. Beşincisi; Romanların bir müzik yeteneği var. Çocukların müzik konusunda eğitilmesi gerekir.

Altıncısı; Romanlara yönelik toplumun bazı kesimlerinde nefret söylemi var. Bunu hazmedemiyoruz. Bu ülkede doğduk, bu ülkede yaşıyoruz, bize yönelik nefret söylemini asla kabul etmiyoruz."

CHP Genel Başkanı olarak Roman vatandaşlara söz verdiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Bu taleplerin tamamının takipçisi olacağız. Hayata geçmesi için her türlü çabayı göstereceğiz.” diye konuştu.