Yeterli ve dengeli beslenen kişiler ramazan dönemini aktif ve sağlıklı bir şekilde geçirirken, yeme konusunda aşırıya kaçanlar ciddi risklerle karşı karşıya kalıyor. Uzmanlar, beslenme hatası sonucu kilo almamak ve sağlık sorunları yaşamamak için uyarıyor.

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayrettin Mutlu, "Ramazan ayında sağlıksız beslenme sonucu yanma, ağrı ve ekşime gibi mide problemleri görülüyor. Mide bulanması, kusma, baş ağrısı ve kalp çarpıntısı gibi şikayetler artış gösteriyor. Oysa uygulanacak bir dengeli beslenme programı sayesinde Ramazan döneminde, kolesterol düzeyi düzenlenebilir, mide asidi azalır, kabızlık ve diğer sindirim sistemi sorunları önlenerek sağlıklı ve düzenli bir yaşam biçimi kazanılabilir. Dengeli ve yeterli beslenme insanı Ramazan ayı süresince sağlıklı ve aktif tutmaya yeterlidir. Besin tüketimi, eşit bir şekilde iftar ve sahur arasına dağıtılmalı ve öğün atlanmamaya özen gösterilmeli." diye konuştu.

Sık ve az yiyerek sağlığın korunacağından bahseden Mutlu, şu tavsiyelerde bulundu:

"Sahur ve iftar vaktinde bütün gün bir şey yiyemeyeceğim endişesiyle yemek yemeyi abartmamak gerekir. Fazla besin tüketimi, dengesiz beslenme ve yetersiz uyku gibi birçok sağlık sorununu da beraberinde getirir. Midenin ani bir şekilde dolması hem tansiyonun yükselmesine hem de nörolojik bazı hormonların hızlı bir şekilde salgılanmasına sebep olur. Bu nedenle sık aralıklarla az miktarda yemek en idealidir. Ağır yemekler kalbin üstünde stres etkisi oluşturabilir. Bu da kalp kaslarının kasılarak beyin kanaması ve kalp krizine sebep olmasına yol açabilir. Kalp hastaları, Ramazan ayında hızlı ve fazla yemek yedikleri zaman sağlık sorunlarında artış görülebilir. Yavaş ve çiğneyerek yeme alışkanlığı kazanılmalıdır. İftarda yenen ağır yemekler kan şekerin hızlı bir şekilde yükselterek baş ağrısına yol açabilir. Bu nedenle hafif yiyecekler tercih edilmelidir."