Kimse Yok Mu Derneği Sudan (Darfur-Hartum), Çad, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo, Kongo Cumhuriyeti ve Nijer'de 2014 Eylül ayı sonu itibari ile 30 bin 180 kişinin yeniden görme sevinci oldu.

Çorum Özel Samanyolu Lisesi öğrencileri, Afrika'da katarakt yüzünden dünyası kararan yüz binlerce insanın yeniden görmelerini sağlamak amacıyla Kimse Yok Mu Derneği'nin katarakt projesine destek vermek için seferber oldu.

Kimse Yok Mu Derneği Çorum Şube Müdürü Erkal Aykaç, öğrencilerin sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmak amacıyla bu ve benzer projelere destek verdiklerini söyledi. Aykaç, ''Katarakt, güneş ışınlarının dik geldiği Afrika'da yetersiz beslenme ve kum fırtınalarının etkisiyle oluşuyor. Sadece Sudan Darfur'da 2 milyonun üstünde katarakt hastası açlık ve sefaletle boğuşurken, büyük bir kısmı tedavi olma imkanını elde edemeden gözlerini kaybediyor. Tedavisi kolay olan bu hastalığın, Afrika'da binlerce göze mal olması ve doğuştan katarakt hastalığıyla dünyaya merhaba diyen bebeklerin varlığı bu tablonun en dikkat çeken tarafı oluyor. 2008'de Darfur'a ilk ekiplerini gönderdiği günden bu yana Afrika'nın az gelişmiş ülkelerinde katarakt ameliyatları gerçekleştiren Kimse Yok Mu, Sudan (Darfur-Hartum ), Çad, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo, Kongo Cumhuriyeti ve Nijer'de 2014 Eylül ayı sonu itibari ile 30 bin 180 kişinin yeniden görme sevinci oldu.'' dedi.

Projede daha çok hastaya ulaşabilmek ve ilgili ülkelerin ekonomisine katkıda bulunabilmek amacıyla yerel hastane ve göz poliklinikleri ile anlaşmalar yapıldığını ifade eden Aykaç, bu ülkelerdeki yerleşik Türk gönüllü kuruluşları ve yerel yardım örgütleriyle işbirliğine gidilerek ihtiyaç sahibi katarakt hastalarının belirlenmesine karar verildiğini kaydetti.

Geçtiğimiz yıl projelendirilen ve inşası sonlanmak üzere olan 4 hastanenin hizmete hazırlanma süreçlerinin hızla devam etiğini söyleyen Erkal Aykaç, ''Somali'nin başkenti Mogadişu'da, Kenya Malindi'de, Uganda Jinja'da ve Etiyopya Harar'da hizmet vermesi amaçlanan hastane binalarının tefrişatları ivedilikle tamamlanıyor. Hastaneler tamamen bittiğinde bölgedeki katarakt hastalarının da tedavisinde önemli bir yere sahip olacak. Afrika'nın bağrında açılacak her hastane, geleceğin sağlıklı nesillerinin yetişmesi adına insanlığa verilmiş bir müjde olarak hayırseverlerini bir ömür selamlamaya devam edecek.'' diye konuştu.

Samanyolu Lisesi Müdürü Yahya Ceylan ise öğrencilerin düzenlediği sosyal sorumluluk projesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bir çok alanda sosyal sorumluluk çalışmaları ile öğrencilerinin kendilerini mutlu ettiğini belirten Ceylan, ''Afrika'da katarakt hastalığı herkesin malumudur. Bizim öğrencilerimiz de Kimse Yok Mu Derneği'nin başlattığı katarakt projesine destek verdi.'' diye ifade etti.