Kimse Yok Mu Derneği, Afrika Birliği’nin ardından Filipinler’le de üst düzey çalışma protokolü imzaladı. Ülkede 2013 yılında yaşanan tayfun felaketinin ardından derneğe bağlı ASYA ekiplerinin yürüttüğü arama kurtarma çalışmalarının bu kararda etkili olduğu belirtildi. Derneği şeref plaketi ile ödüllendiren Filipinler Genel Kurmay Başkanlığı yetkilileri, afet sırasında kendi ekiplerinden bile hızlı felaket bölgelerine ulaşan timlerin koordinasyon merkezlerini ziyaret etti.

Doğal afetlerde ve insani yardım gerektiren olaylarda yardım elini muhtaç insanlara ulaştıran Kimse Yok Mu Derneği, önemli bir protokole imza attı. Filipinler, Kimse Yok Mu Derneği ile imzaladığı protokol ile en üst seviyede birlikte çalışma anlaşması yaptı. 52 ülke üyesi bulunan Afrika Birliği ile de yakın zamanda işbirliği anlaşması imzalayan dernek, uluslararası boyutta önemli bir anlaşmaya daha imza atmış oldu.

İş birliği protokolü imzalanmasında Filipinler’i 2013 yılında vuran Haiyan Tayfunu sırasında derneğin arama kurtarma ekiplerinin çalışmaları etkili oldu. Dernek yöneticilerinden alınan bilgiye göre Tacloban şehrine ilk ulaşan insani yardım ekibi olan ASYA timleri, kendilerine hükümet tarafından tahsis edilen helikopterle arama ve kurtarma çalışması yapmıştı. Hızlı ve etkili çalışmaları yanında Kimse Yok Mu Derneği’nin afetzedeler için oluşturduğu sağlık merkezi ve diğer yardımlarda çalışma protokolü imzalanmasında etkili oldu.

İstanbul'a gelen ve Kimse Yok Mu Derneği Genel Başkanı İsmail Cingöz'e üstün gayretlerinden dolayı teşekkür belgesi veren heyette Filipinler Adalet Bakan Yardımcısı Aziz, Genel Kurmay Başkan yardımcısı Kornel Burgoz, Yabancı Ticaret Odaları Başkanı Gani Magatoman ve Genel Kurmay Sözcüsü Do Get yer aldı.

‘BİZDEN ÖNCE AFET BÖLGESİNE GİTTİLER’

Heyet, insani yardım çalışmalarının yürütüldüğü Sultanbeyli'deki merkezi ‘hayret verici’ olarak niteledi. Filipinler Genel Kurmay Başkan Yardımcısı Kornel Burgoz, Filipinler’de meydana gelen afette takdire şayan çalışmalar yapmıştınız. Nasıl bir çalışma ortamları var ki , bizim devletimiz gelmeden, Türkiye'den buraya geldiler diye merakımı gizlemiştim. Şu an merak ettiğim kurumu görmekten ve burada olmaktan çok mutluyum'' dedi.

'KENDİ AİLELERİNİ KURTARACAK GİBİ ÇALIŞTILAR'

Filipinler Adalet Bakanı Yardımcısı Mr Aziz, ''Kimse Yok mu Derneği, 2013 yılında meydana gelen tayfunda özellikle Asya arama kurtarma ekipleri inanılmaz işler yaptılar. Bizim devletimiz afet bölgesine gelmeden önce Asya timleri geldi. Bizlerden bilgi aldıktan sonra detaylı bir çalışma başlattılar. Arama kurtarma konusunda ne kadar uzman olduklarını yaptıkları kurtarma çalışmalarıyla, kullanmış oldukları donanımlı ekipmanlar ile göstermiş oldular. En önemlisi, kendi ailelerini kurtaracak gibi çalışıyor olmaları bizleri çok memnun ve mutlu etti." şeklinde konuştu.

Kimse Yok Mu Derneği Genel Sekreteri Savaş Metin de Filipinler devleti adına Genel Kurmay başkanının bir heyet göndererek teşekkürlerini göndermiş olmasının kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Dernek olarak dünyanın neresinde olursa olsun insani yardıma ihtiyaç olursa orada olacaklarını belirten Metin, başta TBMM olmak üzere birçok ülkenin meclis başkanlığından üstün hizmet madalyası aldıklarını hatırlattı. Japonya, Filipinler, Peru, Somali, Bosna, Sırbistan, Arnavutluk, Malavi gibi 70 ülkeden de takdir ve teşekkür belgesi aldıklarına dikkat çeken Metin, yardımlara devam edeceklerini söyledi.

Kimse Yok Mu Derneği, Filipinler’deki Haiyan Tayfunu sırasında arama kurtarma çalışmalarına ek olarak 6 bin 500 kişinin istifade edeceği 25 tonluk acil gıda paketinin dağıtımı da yapmıştı. Bunun yanında eğitim çağındaki öğrenciler için 50 bilgisayar gönderen dernek, tam donanımlı bir ambulansı da yerel yöneticilere teslim etmişti.