Kimse Yok Mu Derneği Kocaeli Şubesi gönüllüleri, yaptıkları bağışlarla Afrika ve Asya’da katarakt hastalığı nedeniyle ışığa hasret kalan 99 hastaya umut oldu.

Afrika ve Asya’da katarakt hastalığı nedeniyle gözleri görmeyen çok sayıda insanın gözlerini yeniden dünyaya açabilmeleri için Kimse Yok Mu Derneği Kocaeli Şubesi harekete geçti. Şube Müdürü Mevlüt Danış, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Afrika ve Asya’da katarakt hastalığının ulaştığı boyutlar herkesin malumudur. Kocaeli gönüllüleri de derneğimiz’in başlattığı katarakt projesine destek verdiler. Gönüllülerimiz, bu proje ile Afrika ve Asya'nın kararan gözlerini ışıkla yeniden buluşturmayı amaçlıyor." dedi.

Katarakt; güneş ışınlarının dik bir açı ile geldiği Afrika'da yetersiz beslenme ve kum fırtınalarının etkisiyle oluşuyor. Tedavisi oldukça kolay olan bu hastalığın Afrika ve Asya'da binlerce insanın görme yetisini kaybetmesine neden olduğu biliniyor. Bazı bebekler’in ise doğuştan katarakt hastalığıyla dünyaya gelmesi, hastalığın ulaştığı boyutları gösteriyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporlarına göre, yeryüzünde toplamda 39 milyon tamamen görme yetisini kaybetmiş hasta bulunmakta. Bu sayının yaklaşık 20 milyonu ise katarakt hastalığı sebebi ile gün ışığını hala görememekte. Özellikle Afrikalı yetkililerin belirttiğine göre; şayet bu hızla katarakt hastalığının yoğun bir şekilde ilerlemesinin önüne geçilmediği takdirde, 2020 yılına gelindiğinde yalnızca Afrika kıtasındaki katarakt hasta sayısının 75 milyonu bulabileceği ifade edilmekte.

'BAĞIŞLARINIZ ONLARIN AYDINLIĞI OLSUN'

2008’de Darfur’a ilk ekiplerini gönderdiği günden bu yana Afrika ve Asya’da hastalığın yaygın görüldüğü ülkelerde katarakt operasyonları gerçekleştiren Kimse Yok Mu; Sudan Darfur, Sudan Khartoum, Çad, Kamerun, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo, Kongo Cumhuriyeti, Burkina Faso, Pakistan, Nepal, Gine ve Nijer’de 2014 Aralık ayı sonu itibariyle 30 bin 180 kişinin yeniden görme sevinci oldu. Kimse Yok Mu Derneği yalnızca 2015 yılı için 30 bin katarakt ameliyatı ve daha yüksek ülke sayısı hedefleyerek çalışmalarına hız verdi.