Kimse Yok mu Derneği, denetim zulmüyle karşı karşıya. Dernekler İl Müdürlüğü tarafından gönderilen tebligatta Kimse Yok mu'nun 30 Haziran saat 11.00'de denetimden geçeceği bildirildi. Bu denetimin gerçekleşmesiyle birlikte dernek, son 2 yılda 4. kez denetlenmiş olacak. KYM Genel Başkanı İsmail Cingöz, bu durumu İskilipli Atıf Hoca’nın Şapka Kanunu’nun gerekçe gösterilerek idam edilmesine benzeterek, “İpimizi çekmek istiyorlar.” ifadelerini kullandı.

Tüm engellemelere rağmen Ramazan yardımlarını ülkenin ve dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya çalışan Kimse Yok Mu Derneği’ne 4. denetim tebligatı ulaştı. Denetim kararının ise 7 Haziran seçimlerinden bir hafta önce apar topar alındığı ortaya çıktı. Bu denetimin gerçekleşmesiyle birlikte dernek son 2 yılda 4. kez denetlenmiş olacak. Normal denetimler ise 2 yılda bir kez yapılıyor.

Ramazan ayında böyle bir karar çıkmasına yardımseverlerden ve dernek yetkililerinden tepki yağdı. Kararı sosyal medya hesabından paylaşan Kimse Yok Mu Derneği Başkanı İsmail Cingöz,
“Şaşıran var mı! Seçimden bir hafta önce uygun görülen Ramazan ve bayram hediyemiz geldi. Yeni bir denetim kararı.” ifadeleriyle karara tepki gösterdi.

KYM Genel Başkanı İsmail Cingöz bu durumu İskilipli Atıf Hoca’nın Şapka Kanunu’nun gerekçe gösterilerek idam edilmesine benzeterek, “İpimizi çekmek istiyorlar.” ifadelerini kullandı.

Cingöz, şunları dile getirdi: “Derneğimize Ramazan’ın ortasında yeniden bir denetim tebliğatı daha ulaştırıldı. İki yılda bir denetlenmesi gereken derneğimiz, iki yıl içinde (şubeler hariç) dördüncü denetim tebliğini alıyorsa; bunun adına denetim denmez! Bunlar yetmedi bir de dosyaya gizlilik kararı verdikleri savcılık çalışması var. Dosya neden gizli? İçeriğinde ne var, suçumuz ne? Denetim ile ‘ısmarlama masa başı raporun’ farkını umarım bir gün milletimiz anlar. Israrla söylüyorum; biz denetlenmedik, ısmarlama bir raporun altına imza atıldı! Bugüne kadarki denetim raporları da elimize ulaştırılmadı. Özellikle Mülkiye Baş Müfettişi başkanlığınca yapılan denetimin raporu derneğimize ulaştırılmadı. Neden?..”

RAMAZAN’DA ULAŞAN DÖRDÜNCÜ TEBLİGATA TEPKİ YAĞIYOR!

Yapılanların hukuksuz olduğuna dikkat çeken Cingöz, tüm bu yapılanlara karşı dava açtıklarını belirterek, “İnanıyoruz ki elbet bir gün ülkemizde hukuk hakim olacak ve tüm bunların hesabını soracak. Korkan, başı dik olmayan dava açmaz, açamaz. Hukuk karşısında hesap sormaz, soramaz. KYM Türkiye’nin en temiz hizmet kurumlarından biridir. Biz denetimlere her zaman hazırız.” dedi.

Derneğin Başkan Yardımcısı Levent Eyüpoğlu da, şu ifadeleri kullandı: “Hiçbir eksiğimiz olmadan sebepsiz ve gereksiz bir denetim daha geçirmiş olacağız. Ramazan'ın ortasında hiç alakasız bir şekilde. Zannımca Ramazan kampanyalarıyla ilgili yardımları ve 2 buçuk ay sonra yapılacak kurbanla alakalı çalışmaları baltalamaktan başka bir şey değil bu denetim.”

DENETİM KARARINA SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDAN DA TEPKİ

Kas Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özdemir, "Türkiye’de hukuk ve yargı bütün güvenini kaybetmiş bulunuyor. Kimse Yok Mu Derneğine niçin, hangi gerekçelerle böyle bir takım suçlamalar yöneltiliyor anlamış değilim, hele terörist bir dernek olarak anmak insanı sadece güldürüyor." diye konuştu.

Büyük Kulüp Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gökalp Saklı da "Yardım faaliyetleri engellenmek istenen Kimse Yok Mu Derneği için Yardımı engellememek lazım, evrensel bakmak lazım ne, niçin, niye değil özünde iyilik var mı ona bakalım önemli olan o." dedi.

Aralarında gazetecilerin ve işadamlarının da bulunduğu çok sayıda sosyal medya kullanıcısı da tebligata tepki gösterdi. Tebligatın kendilerini hiçbir şekilde engellemeyeceğini belirten gönüllüler, yardımlarını daha da arttıracaklarını ifade etti.