İsrail ambargosu altında bulunan Filistin’e uluslararası yardım derneği Kimse Yok Mu,11 milyon liranın üzerinde yardım malzemesi götürdü. Derneğin yardımlarının 4’te 3’ünün gıda içerikli olduğunu açıklayan faaliyet sorumlusu Levent Eyyüboğlu, yapımına 2016 yılında başlanacak ve yetim çocukların eğitimini üstlenecek okul için de 10 milyon liralık yatırım yapacaklarını ifade etti.

İstanbul Enstitüsü ve Fatih Üniversitesi Politika Kulübü’nün birlikte düzenlediği ‘Orta Doğu’da Arap Baharı Sonrası Filistin’in Geleceği’ panelinin son oturumda Filistin’e yapılan insanı yardım faaliyetleri ele alındı. ‘İnsani yardım ayağı’ başlıklı oturumda, Kimse Yok Mu Derneği Faaliyet Sorumlusu Levent Eyyüboğlu, derneğinin Filistin’deki faaliyetlerini anlattı. Kimse Yok Mu'nun en fazla yardım ulaştırdığı ilk 10 ülke arasında olduğunu söyleyen Eyyüboğlu, “Kimse Yok mu Derneği, Filistin’e bugüne kadar toplamda 11 milyon 248 bin 686 lira tutarında destek sağladı. Toplam yardımların dörtte üçlük bölümünden fazlası gıda olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Ayrıca 2013 ‘te Kimse Yok Mu'nun Filistin Temsilciliği’nin açılmasıyla bölgeye yapılan yardımlar arttı. Sadece 2014 yılında 3 milyon 145 Bin 226 TL’yi buldu.” dedi.

2006 yılında gıda, giyim ve temizlik malzemesi içeren ve insani yardım taşıyan 23’ TIR’ı Filistin’e ulaştırdıklarını anlatan Eyyüboğlu, “Filistin’de çalışmaya böyle başladık. 2009 yılında, Gazze’de meydana gelen çatışmalar nedeniyle Refah Sınır Kapısı’ndan Mısır Kızılay’ı aracılığı ile yaklaşık 600 ton gıda malzemesi, çocuk bezi, temizlik malzemesi, ilaç vs. gibi yardım malzemelerini Gazze’ye ulaştırdık. Bunun yanı sıra 200 ton gıda malzemesi 11 insani yardım TIR’ı ile bölgeye intikal ettirildi.” dedi.

Aynı çalışmaların geçen yıl da yapıldığını ve binlerce aileye ev eşyası ile battaniye gönderildiğini anlatan Eyyüboğlu, “Hayırseverlerin yardımları ile ayrıca bin çocuğun giyim ihtiyacını karşılayacak malzeme ve binlerce paketlik gıda yardımı hazırlandı. İlk etapta, 10 bin battaniye ve çocuk giyim malzemesini içeren bölüm Gazze’de dağıtıldı. Geri kalan 10 bin battaniyelik bölüm ise, İstanbul’da Filistinli yetkililere teslim edildi.” şeklinde konuştu.

Saldırılar nedeniyle eğitim alanında da büyük sorunlar yaşayan Filistin’de dernek olarak kırtasiye ve eğitim yardımları da yaptıklarını belirten Eyyüboğlu, şöyle devam etti: “2011 yılında, engellilere destek programı gerçekleştirilirken, İslam Üniversitesi’ndeki 31 engelli öğrenciye bilgisayar desteği verildi. 2014 yılında ise, Filistin’in en büyük üniversitelerinden biri olan Alkuds Üniversitesi’nin Gazze Kampüsü’ne dijital kütüphane kuruldu. Filistinli yetim, yoksul ve ihtiyaç sahibi çocuğun eğitim göreceği 750 çocuk kapasiteli Batı Şeria Yetim Okulu inşasını planlıyoruz. Yaklaşık 10.000.000 TL’ye mal olması planlanan Filistin Batı Şeria Yetim Okulu inşaatına 2016 yılında başlanması öngörüyoruz. Kimse Yok Mu Tıp Merkezi yetimlerle birlikte çevredeki binlerce ihtiyaç sahibi ailelerin acil sağlık hizmeti ihtiyacına da cevap verecek nitelikte olacak. Filistin’deki sağlık hizmetlerine duyulan elzem ihtiyaca bir nebze olsun cevap verebilmek adına planlanan projenin bütçesi 805.000 TL”

Panelde ayrıca sunucu Reha Yeprem’de bir konuşma yaptı. Kimse Yok Mu’nun faaliyetlerinden çok büyük memnuniyet duyduğunu belirten Yeprem, “Filistinden, Soma’ya bir çok bölgede beraber çalışma imkanımız söz konusu oldu. Çok fazla konuşulacak bir şey yok. Dünyanın dört bir bölgesinde yardımların devam ettiğini biliyorum. Bizzat kendim bir çoğuna şahit oldum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” ifadeleri kullandı.