Sakarya Üniversitesi'nde (SAÜ) yapılan bir araştırma kimyasal gübreleme uygulanmayan sebzelerdeki ağır metal oranının düşük olduğunu ortaya koydu.

Bilinçsizce yapılan gübreleme işlemi çoğu sebzedeki ağır metal içeriğinin artmasına neden olarak insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Kimyasal gübreler toprakta besin maddelerinin dengesinin bozulmasına yol açıyor. Aşırı gübreleme işlemi sonucunda sebzelerde ağır metal birikimi olabiliyor.

Sera yetiştiriciliğinde üretim döneminin uzun olması, daha fazla verim alınması gibi nedenlerle açıkta yapılan yetiştiriciliğe göre daha fazla gübre kullanımı gerekiyor. Seralarda bilinçsiz ve aşırı kimyasal gübre kullanımı ile sürekli aynı tür bitkinin yetiştirilmesi, sera topraklarının doğal yapısının bozulması, tuzluluk ve toprak yorgunluğu gibi olumsuz koşulların ortaya çıkmasına neden olduğu belirtiliyor. Bu nedenlerle son yıllarda kimyasal gübreleme işlemi uygulanmayan sebzelere ilgi giderek artıyor.

Bu kapsamda SAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı'nda sera ve kimyasal gübreleme işlemi uygulanmayan 4 farklı bölgedeki sebze numunelerindeki ağır metal oranları araştırıldı. Çalışmada Erenler, Söğütlü, Karasu ve Beşköprü'den toplanan kimyasal gübreleme uygulanmayan numuneler ile serada yetiştirilen domates, sivri biber, biber, salçalık biber, salatalık, taze fasulye, patlıcan, mısır, patates ve havuç gibi sebze numunelerinde ağır metal tayini yapıldı. Araştırma sonucunda ağır metal içeriği kimyasal gübreleme yapılmayan sebze numunelerinde daha düşük bulundu.