New York Times Gazetesi’nin Pulitzer Ödüllü yazarı Stephen Kinzer’e, Gaziantep’te verilecek ‘Fahri Hemşehrilik Beratı’, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı eleştiren yazısı nedeniyle iptal edildi. Ödülü almak için Gaziantep’e gelen Kinzer, kırgın olmadığı belirterek, “Buraya ilk geldiğimde bir tören için geldim. Fakat işler umduğum gibi gelmedi. Bu tören vasıtasıyla Gaziantep’le olan ilişkim resmiyete kavuşacaktı. Aslında kavuştu, yine de hedefim için gelmiştim buraya. Buradan ayrılırken elimdeki bir kağıt parçası ile ayrılacaktım.” dedi.

Zeugma Mozaikleri için yazdığı yazılardan dolayı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından verilecek ‘Fahri Hemşehrilik Beratı’nı almaya gelen Stephen Kinzer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında yazdığı olumsuz yazılardan ötürü ödülü iptal edildi. Gaziantep Kulübü tarafından düzenlenen söyleşiye katılan Kinzer, gazetecilerin sorularını cevapladı. Kendisini Türkiye’ye, Gaziantep’e çok yakın hissettiğini dile getiren Kinzer, “Buraya ilk geldiğimde bir tören için geldim. Fakat işler umduğum gibi gelmedi. Bu tören vasıtasıyla Gaziantep’le olan ilişkim resmiyete kavuşacaktı. Aslında kavuştu, yine de hedefim için gelmiştim buraya. Buradan ayrılırken elimdeki bir kağıt parçası ile ayrılacaktım. Ama yine resmi ve bağlantılı şekilde Türkiye’ye ve Gaziantep’te olan duygularımın bütünlüğü ile ayrılacağım.” diye konuştu.

Gaziantep’teki mozaik koleksiyonuna, Zeugma’ya yapmış olduğu katkılar olduğuna değinen Kinzer, “Mozaiklerin kurtarılması ile ilgili daha önceden yayınlamış olduğum bir takım yazılarım vardı. Bunların gerçekten çok büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. Bu yazıların katkısı ile burada muhteşem bir müze oluşturuldu. Gaziantep turizm ve kültürel olarak gelişti. Ekonomik katkıları da bulundu. Tabi bunlar için de Gaziantep bana teşekkür etmek istedi ve beni buraya tekrar çağırdı. Ben onların teşekkürlerini kabul ettiğimi düşünüyorum. Buraya gelirken başka formaliteler hesaplanıyordu ama bunlar sadece detay. Duyduğum kadarıyla yazmış olduğum yazılar bazı sorunlara sebebiyet verdi.” ifadelerine yer verdi.

BÜYÜKELÇİ VE JOHN KERRY’NİN ASİSTANI DESTEK İÇİN ARADI

ABD Ankara Büyükelçisi ve ABD Dış İlişkiler Bakanı John Kerry’nin asistanının destek için aradığını söyleyen Kinzer, “ABD Ankara Büyükelçisi ile görüştüm, kendisi beni aradı. Aynı zamanda da John Kerry’nin özel asistanı tarafından bir not iletildi bana. Ama bunlar normal şeyler. Herhangi bir devletin vatandaşını desteklemesi, onun yanında olması gayet alışagelmiş şeyler. Buraya gelme amacım Gaziantep ile olan bağımı güçlendirmekti. O amacıma da ulaştım. Hiçbir kırgınlığım, hiçbir üzüntüm yok.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’DE BASKILARDAN DOLAYI İŞTEN ATILAN GAZETECİLER, YEMEK PARASI BULAMIYOR

Türkiye’deki basın özgürlüğüne değinen Kinzer, basına yapılan baskılar nedeniyle gazetecilerin işten çıkarıldığını ve bazı gazeteci arkadaşlarının yemek ısmarlayacak para bulamadığını vurguladı. Türkiye’de bir gazeteci arkadaşı ile arasında geçen diyaloğu aktaran Kinzer, şunları kaydetti: “Geçen hafta İstanbul’daydım. Çok başarılı bir gazeteci arkadaşımı yemeğe davet ettim. Kendisi ‘çok gelmek istediğini, seve seve gelmek istediğini’ söyledi. Fakat çok utanarak, çekinerek yemeği kimin ödeyeceğini sordu. Ben de neden bu soruyu sorduğunu merak ettim. Kendisi türlü sebeplerden ötürü şuanda çalışmadığını ve şuanda kendinin yemek ısmarlamayı karşılamayacağını söyledi. Ben de bu duruma çok üzüldüm. Neden bu kadar başarılı ve yetenekli bir gazetecinin neden çalışamadığını, neden işi olmadığına çok üzüldüm.”