Kırıkkale'de 31 kişinin, şiddetli lodos ve fırtına nedeniyle karbonmonoksit gazından etkilenerek zehirlendiği öğrenildi.

Kırıkkale Sağlık İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, şiddetli lodos ve fırtınalı hava nedeniyle 31 vatandaşın karbonmonoksit gazından etkilenerek acil servislere başvurduğu bildirildi. Sağlık İl Müdürü Dr. Mustafa Uzun, yaptığı açıklamada; soba, şofben ve kombi gibi günlük hayatımızda yaygın olarak kullandığımız ısınma araçlarının hiç beklemeyen bir anda ölümlere neden olabileceğini belirtti. Bu konuda, Kırıkkale halkını uyaran İl Sağlık Müdürü, "Maalesef, gerek lodosun etkileri gerekse bilinçsiz kullanılan soba yüzünden son iki ayda gelişen korbonmonoksit zehirlenmesi vaka sayısına 1 günde ulaşmış bulunmaktayız. Yataklı tedavi kurumlarımıza korbonmonoksit zehirlenmesi tanısıyla 31 vatandaşımız başvurmuştur. Bu vakalardan 27 tanesi ayaktan tedavileri yapılarak taburcu edilmiş olup, diğer 4 vatandaşımız ise yoğun bakım tedavisi altına alınmıştır. Tek tesellimiz ise bu vatandaşlarımızın da sağlık durumlarının iyiye gitmesidir. Beklentimiz ise bu tür vakalar ile hiç karşılaşmamak olmalıdır. Bunu da sağlamak ancak bilinçli kullanım ile mümkündür." dedi.

Soba zehirlenmeleri hakkında bilgi veren Sağlık İl Müdürü Dr. Mustafa Uzun, özellikle kış aylarında soba zehirlenmesi adıyla bilinen üzücü ölüm haberlerinin asıl kaynağının karbonmonoksit gazı olduğunu belirtti. Uzun, "Bu nedenle lodos beklenen dönemlerde halkın uyarılması ve gereken tedbirlerin alınması hayati önem taşımaktadır. Sadece düşük seviyedeki karbonmonoksit gazının bile her gün teneffüs edilmesi zamanla önemli sağlık problemlerine neden olmaktadır. Soba zehirlenmelerinin geç fark edilmesi ölümle sonuçlanan tablolar oluşturmaktadır. Bu konuda gereken tedbirlerin alınması, zehirlenme belirtilerinin ve zehirlenen bireye uygulanabilecek ilk müdahalelerin bilinmesi önem arz etmektedir. Son olarak belirtmeliyim ki Meteoroloji'den yapılan uyarılar lodosun bir süre daha ilimiz üzerinde etkisinin olacağı yönündedir. Hem kendi can güvenliğimiz hem de hane halkımızın can güvenliği için dikkatli olmayı ihmal etmeyelim." diye konuştu.