Türkiye üzerinden Yunanistan’a geçmeye çalışan sığınmacıların Edirne’deki bekleyişleri 6. güne girdi. TEM otoyolu ve otogarı mesken tutan Suriyeli sığınmacıların bazıları Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı'nda ikinci gecesini geçirdi.

TEM otoyolundan Kapıkule’ye giden uluslar arası yolda yürüyüşe geçen ve geçişlerine izin verilmeyen Suriyelilerin önemli bir bölümü iki gün önce ikna edilerek Kırkpınar güreş alanına sevk edildi. Geri kalan 500 civarındaki kişi de dün jandarma ve polisin ikna çabaları sonucunda 30 saat bekleyişlerinin ardından TEM’den ayrılmayı kabul etti.
Sığınmacıların bir bölümü İstanbul’a nakledilirken diğerleri otobüsle Sarayiçi’ne taşındı. Her türlü imkanın sunulduğu sığınmacılar, er meydanı yerine sarayiçi alanında konaklamayı tercih etti. Er Meydanı'ndan memnun kalan sığınmacılar gece havanın soğumasından dolayı üşüdüklerini dile getirdi. İki günden bu yana sabah saatlerinde sığınmacılara sıcak çorba ve yemek ikram ediliyor. Yemek almak isteyen sığınmacılar uzun kuyruklar oluşturdu. Suriyeli çocuklar ise yağlı güreşlerin yapıldığı çim alanda futbol oynamanın sevincini yaşadı.

30 KİŞİ KAMPLARA SEVK EDİLDİ

Yunanistan’ın kendilerini kabul edeceği haberi üzerine 10 bin 500 civarında Suriyeli Edirne’ye geldi. Bunlardan 8 bini, Yunanistan'ın almayacağı belirtilerek geri gönderildi. Ancak ikna olmayan diğer sığınmacılar, sınıra geçmeleri için kendilerine izin verilmesini istiyor. Sınırda zor şartlar altında bekleyişlerini sürdüren aralarında bebek, kadın ve çocukların olduğu kalabalık şahıslar bir grup tarafından yönlendirildi. Kalabalık Suriyelilerin adına karar veren, onları sevk eden şahısların, gençleri polise karşı kışkırtması dikkat çekti.

Suriyeli ailelerin önemli bir bölümü yetkililerin teklif ettiği Kırkpınar alanına geçmeyi kabul ederken aralarında temsilcilerin de olduğu 30 kişi jandarma ve polise mücadeleyi tercih etti. TEM otoyolunda onlarca genç iki kez polisle karşı karşıya geldi. Yaşanan arbedede Suriyeli bir grup, jandarma ve polise, biber gazı, taş, ayakkabı, battaniye ve kilim fırlattı. Otoyolda bekleyen ailelerin tamamı alandan ayrılmayı kabul etti. Taşkınlık yapan 30 kişi ise güvenlik güçleri tarafından Osmaniye’de bulunan kampa sevk edildi.