654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin resmi açılışında uzun süren protokol konuşmalarını seyirci ıslıkla protesto etti.

Er meydanında büyük randevu başladı. Sabah 09.30 sıralarında küçük boylardan itibaren pehlivanlar er meydanı çayırına çıktı. Gün boyu devam eden güreşler resmi açılış töreni nedeniyle ara verildi. Protokolün yerini almasıyla birlikte program başladı. Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı ve Kırkpınar Marşı’nın okunmasından sonra protokol konuşmalarına geçildi.

Resmi açılışta Edirne Valisi, Belediye Başkanı, Kırkpınar Ağası ve Güreş Federasyonu Başkanı bir konuşma yaptı. Konuşmaların uzaması üzerine er meydanı tribünlerinde bulunan seyirciler ıslıklı protesto yaptı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin açılışta yaptığı konuşmada er meydanında hep birlikte yiğit pehlivanları alkışlamanın huzurun içerisinde olduklarını belirtti. Yiğitlerin koşuştuğu, bir birileriyle helalleşerek kucaklaştığı bir ortamda, çayırlıkta çayırda bulunduklarını kaydeden Şahin, tüm güreşçileri kutladığını ifade etti.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise bu yıl Kırkpınar’a 1924 pehlivanın kayıt yaptırdığını kaydederek, “Burası er meydanı, burası yiğitlerin çayıra çıkıp mertçe, cesurca, yüreklice, ahlaklıca güreş tuttuğu bir yer. Burası yenenin sevinmediği yenilenin üzülmediği bir yer. Burası güreşin mabedi. Burası yağlı güreşlerin olimpiyatı sayılan bir yer. Tam 654 yıldır kesintisiz devam eden Türk milletinin bir tarafıyla gücünü, mertliğini, direnişini asaletini sembolize eden diğer tarafıyla da o güzel dinimizin, güzel ahlakımızın paylaşımcılığını, fedakarlığını ve mütevaziliğini simgeleyen bir alan burası.” dedi.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim, Kırkpınar’ın bir er meydanı olduğunu belirterek pehlivanlara er ve yiğit gibi güreşin yakıştığını ifade etti. Pehlivanların öyle güreşeceğine inandığını vurgulayan Selim, “4-5 saatten beri burada genç kardeşlerimizin güreşini izliyorum. İçlerinde hiçbir kin olmadan yüreklerini ortaya koyup güreştiler. İnşallah başpehlivanlar da kendilerine yakışır güreşi yaparlar burada. Burada bulunan seyirci onları alkışlar. Biraz önce bu tribünler doluydu. Niye doluydu, güreşçiler güreş yapıyordu. Bu güreşi istiyor. Güreşi kendisine yakışan şekilde yapanı istiyor. Burada kıran kırana güreş yapılacağına inanıyorum. Güreşçilerimize başarılar diliyorum.” diye konuştu.

Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın da bu yıl 654. Kırkpınar Güreşleri için 1924 pehlivan kayıt yaptırdığını belirterek bu pehlivanlara başarılar dilediğini ifade etti. Türk milletine büyük bir heyecan yaşatacakları için kendilerine teşekkür ettiğini dile getiren Aydın şunları söyledi: “Kırkpınar yağlı güreşlerinin Türk milletine ve ülkemize hayırlı ve uğurlu olmasını cenabı Allah’tan niyaz ediyorum.”

Konuşmaların tamamlanmasının ardından resmi geçit yapıldı. Geçen yılın başpehlivanı Fatih Atlı’nın tuttuğu Türk bayrağı arkasında hakemler, cazgırlar, pehlivanlar ve davulcular yürüdü.
Resmi açılışın tamamlanmasının ardından güreşlere kaldığı yerden devam edildi.